CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Zilele Literaturii Române, în premieră în R. Moldova

Prima ediţie a Zilelor Literaturii Române se desfăşoară în perioada 19-21 mai în Republica Moldova, perioadă în care cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România.
Moldova Azi, 20 mai 2010, 10:06
 

Evenimentul cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri, iar programul a început cu prezentarea lucrării 'Cartea şoaptelor' de Varujan Vosganian.

„Literatura română face un miracol extraordinar că reuşeşte dincolo de toate furiile imperiilor, dincolo de toate năvălirile armatelor, dincolo de uruitul şenilelor tancurilor să fie o patrie pe care nu o poate sfârteca nimeni, pentru că e o patrie care există în fiecare dintre noi şi fiecare cititor care deschide o carte în limba română este un fel de soldat care stă la frontiera acestei patrii, şi ea nu poate fi distrusă pentru că nu este pe lumea aceasta, ea este în năzuinţele noastre", a declarat în deschidere Varujan Vosganian.

Coordonatorul proiectului din partea Institutului Cultural Român, Vasile Ernu a menţionat că scopul acestui eveniment este să aducă scriitori buni din România şi de oriunde sunt, care scriu în limba română. Potrivit lui, organizatorii îşi doresc ca asemenea evenimente să fie organizate anual, iar în viitor să se desfăşoare mai multe evenimente similare în alte oraşe din Republica Moldova.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu spune că nu este întru totul de acord cu genericul Zilele Literaturii Române în Republica Moldova, deoarece asemenea evenimente au avut loc în repetate rânduri. Totodată, el a remarcat că evenimentul reprezintă un aport important la integrarea culturii şi literaturii din Basarabia în circuitul general al literaturii române.

Zilele Culturii Române în Republica Moldova cuprind conferinţe, lecturi publice şi dezbateri la care vor participa Varujan Vosganian, Gabriela Adameşteanu, Vladimir Beşleagă, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Rusti, Alexandru Vakulovski etc.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T