CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

„Termenul rezonabil" pentru dizolvarea parlamentului, privit diferit de politicienii moldoveni

Parlamentul a aprobat joi în prima lectură proiectul de lege care introduce noţiunea de „termen rezonabil", de care trebuie să se ţină cont la numirea datei dizolvării parlamentului, în cazul în care acesta nu reuşeşte să aleagă preşedintele ţării.
Moldova Azi, 20 mai 2010, 17:37
Colaj: Denis Zavorotnîi, Moldova Azi
Colaj: Denis Zavorotnîi, Moldova Azi

Proiectul a fost înaintat în urma unei adresări a Curţii Constituţionale, care menţionează că prevederile Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova nu stabilesc termenul-limită pentru dizolvarea Parlamentului după expirarea unui an de la ultima dizolvare.

Însă, noţiunea de termen rezonabil este comentată diferit de liderii politici.

În opinia preşedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu, termenul rezonabil este stabilit în funcţie de situaţie şi probleme. „În cazul de faţă, există proiectele de modificare a Constituţiei, care pot fi examinate după şase luni de la avizul Curţii. „În acest caz trebuie să se ţină cont de aceasta", a spus Ghimpu.

„Termen rezonabil" este o formulă foarte flexibilă, consideră preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care menţionează că o formulă de genul acesta poate să creeze şi probleme, dar speră că pe viitor acestea nu vor exista. Diacov a declarat că „parlamentul va fi dizolvat în termeni absolut rezonabili dacă se va ajunge la alegeri anticipate, menţionând că dacă nu vor fi găsite alte soluţii, atunci, în opinia sa, până la 16 iunie vor fi anunţate alegeri anticipate".

Preşedintele comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, autorul proiectului, Ion Pleşca nu a putut spune care ar fi exact „termenul rezonabil". „Limita ar fi ca un termen să nu fie mare, dar nici prea mic", a spus Pleşca. În acelaşi timp, el a arătat că acum parlamentul este în situaţia, când trebuie să modifice articolul 78 din Constituţie, dar la această procedură parlamentul poate recurge doar peste şase luni.

„De fiecare dată când se vorbeşte despre un termen rezonabil trebuie să fie adaptat la situaţia reală", a opinat juristul Vitalie Nagacevschi, deputat din partea PLDM. „De exemplu inclusiv şi la examinarea cauzelor în instanţelor judecătoreşti, există noţiunea de termen rezonabil, care depinde de complexitatea cazului, numărului de martori care trebuie audiaţi etc. Aşa este şi în cazul stabilirii datei dizolvării parlamentului, adică în dependenţă de cum va fi argumentată necesitatea desfăşurării alegerilor anticipate", a menţionat el.

În acelaşi timp, comuniştii consideră că termenul rezonabil nu ar trebui să depăşească trei luni. Juristul PCRM, Sergiu Sârbu a declarat presei că parlamentul ar trebui să fie dizolvat în cel mult trei luni după data de 16 iunie, iar alegerile anticipate să aibă loc în luna octombrie. În acelaşi timp, el a menţionat că la adoptarea proiectului de lege nu s-a ţinut cont de cererea Curţii Constituţionale ca să fie stabilită o dată limită.

Deputatul din partea Partidului „Moldova Unită", Victor Stepaniuc are o altă opinie despre termenul rezonabil, care, potrivit lui ar trebui să fie între trei şi şase luni.

Ultima dizolvare a parlamentului a avut loc la 16 iunie 2009, urmând ca şi actualul legislativ să fie dizolvat, deoarece a eşuat în procedura de alegere a şefului statului. Opoziţia comunistă a cerut în repetate rânduri ca acest lucru să aibă loc cât mai curând şi să fie anunţată data alegerilor anticipate. În acelaşi timp, Alianţa pentru Integrare Europeană optează pentru modificarea Constituţiei, după care să fie dizolvat parlamentul şi să se desfăşoare următorul scrutin.

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T