CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Coalitia 2009, ingrijorata de limitarea drepturilor cetatenilor de catre politie

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", ca urmare a monitorizarii activitatii organelor statului in perioada preelectorala, se arata „profund ingrijorata de limitarea nejustificata a drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor de catre organele de politie" si indeamna repetat organele de politie la respectul legii, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 30 ianuarie 2009, 16:18

2009-01-30/15:24/ Chisinau (IPN) Potrivit unui comunicat difuzat de Coalitia 2009, observatorii au constatat „continuarea practicilor abuzive de curmare violenta de catre organele de politie a unei pichetari pasnice". Anatol Matasaru, exercitand la 29 ianuarie 2009, in mod pasnic, o actiune de protest in fata Procuraturii Generale, a fost in mod public agresat de catre colaboratori inarmati ai politiei, fiind luat cu forta in custodia politiei, ca mai apoi sa fie dus in fata instantei, care a amanat examinarea procesului de judecata.

„Actiunile disproportionate ale colaboratorilor de politie desfasurate in mod public au drept consecinta intimidarea cetatenilor si determinarea acestora sa renunte la exercitarea drepturilor si libertatilor politice, in mod special a libertatii de exprimare si intrunire. Astfel, actiunile ilegale ale politistilor, care pot avea incidenta penala, stirbesc din imaginea institutiei pe care acestia o reprezinta, exprima lipsa de respect fata de drepturile si libertatile fundamentale garantate de Constitutie. Admiterea abuzurilor din partea organelor de politie este incompatibila cu principiile si normele unui stat democratic", se arata in comunicatul Coalitiei 2009.

Coalitia sustine ca acest caz demonstreaza lipsa unor cunostinte temeinice a normelor constitutionale si a legislatiei cu privire la intruniri din partea unor colaboratori de politie, care in pofida multiplelor chemari la respectul legii de catre societatea civila continua practica vicioasa de ingradire a libertatilor de exprimare si manifestare.

Coalitia reaminteste autoritatilor ca alegerile libere si corecte nu inseamna doar asigurarea procedurilor de vot, ci si un ansamblu de drepturi conexe, inclusiv libertatea intrunirilor, libertatea de exprimare, nediscriminarea, libertatea de asociere, dreptul de a alege si de a fi ales, care, fiind realizate in ansamblu, asigura sufragii libere si corecte. Prin urmare, Coalitia 2009 reitereaza recomandarile sale referitoare la necesitatea asigurarii respectarii drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor din R. Moldova si isi exprima regretul fata de continuarea practicilor abuzive de limitare a drepturilor fundamentale ale cetatenilor de catre organele de politie.

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment, Coalitia 2009 intruneste 32 de organizatii neguvernamentale.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
serghei, 3 februarie 2009, 13:24
avind in vedere ca cei ce sint la putere sint persoane, care au singur scop -sa-si mentina puterea si respectiv mijloacele de existenta, cred ca ei vor utiliza orce mijloc chiar si forta pentru aceasta... despre politie nou coments...
basarab, 1 februarie 2009, 15:31
Politistii au fost si vor ramine cini inraiti ai sistemului comunist. Ei sunt gata sa-si vinda si propria mama, deaceia nu e nimic de mirare ca agreseaza lumea deschis. Nu le ajunge inteligenta si creer sa gindeasca logic. Moldova are nevoe de schimbari, altfel nu se poate. Politistii ar fi bine sa mai si poata citi ce se face in lume, dar se vede ca nu toti stiu sa citeasca si nu le plac schimbarile. Pacat, ar fi trebuit sa fie de partea poporului.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T