CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

România va deschide un centru de afaceri la Chişinău

România intenţionează să deschidă un centru de afaceri la Chişinău pentru intensificarea relaţiilor comerciale bilaterale.
Moldova Azi, 25 mai 2010, 11:25

Anunţul a fost făcut luni, 24 mai, la Chişinău de către ministrul român al economiei, Adriean Videanu, la finalul sesiunii Comisiei interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între Republica Moldova şi România.

„Împreună cu Direcţia Generală de afaceri europene am luat decizia de a înfiinţa un centru de afaceri la Chişinău care va fi un element important în dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale", a declarat Videanu.

La rândul său, ministrul economiei şi comerţului al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a declarat că în prezent se desfăşoară pregătirile pentru un for de afaceri moldo-român care va avea loc în luna iunie în cadrul săptămânii investiţionale. Potrivit lui Lazăr, prezenţa capitalului românesc în R. Moldova at putea fi sporită prin venirea companiilor multinaţionale care activează în România.

Cei doi miniştri s-au declarat mulţumiţi de rezultatele reuniunii comisiei mixte, menţionând că aceasta s-a finalizat cu rezultate concrete.

Principalele chestiuni puse în discuţie în cadrul reuniunii au fost perspectivele cooperării dintre România şi Republica Moldova în context european şi regional, precum şi aspecte importante de dezvoltare a colaborării bilaterale în comerţ, energie, agricultură, industrie, transporturi, mediu, întreprinderi mici şi mijlocii, standardizare.

În cadrul reuniunii au fost discutate proiecte concrete de interconectare a liniilor de energie electrică şi gaz natural. „Politica UE este de a susţine interconectările, astfel încât piaţa unică să devină o realitate şi în Republica Moldova", a declarat Adriean Videanu.

În context, el a menţionat că unele proiecte sunt în derulare, precum linia de 110 kv Fălciu-Goteşti, care „spre sfârşitul acestui an va deveni realitate". Luni au avut loc discuţii dintre „Transgaz" şi „Moldovagaz" pentru finalizarea ultimelor detalii tehnice pentru conducta de gaze Iaşi-Ungheni. De asemenea, au fost purtate discuţii despre linia de 400 kv Suceava-Bălţi, care ar ptuea fi finanţată de BERD.

De notat că volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi România în anul 2009 a constituit 551,3 milioane USD, înregistrând o diminuare de 40%. Cu o pondere de circa 12% în totalul schimburilor comerciale ale Republicii Moldova, România a ocupat locul al doilea, după Federaţia Rusă. Volumul importurilor din Republica Moldova a însumat 239,6 milioane USD, micşorându-se cu 28,6% faţă de anul 2008. Exporturile s-au cifrat la 311,7 milioane USD şi au înregistrat o scădere de 47,2%.

Potrivit datelor oficiale, la finele anului 2009, în Republica Moldova funcţionau 489 întreprinderi cu capital român, în care România a avut investiţii în capitalul social în valoare de 554,5 mil. lei Soldul investiţiilor române constituia circa 1,8 miliarde lei ceea ce reprezintă 7 % valoarea totală a investiţiilor străine în Republica Moldova.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T