CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Un nou sondaj, aceleaşi tendinţe: PCRM în scădere

Fundaţia rusă „Priznanie" a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie, care arată că în cazul unor alegeri, PCRM ar fi votat „cu siguranţă" de circa 30% din respondenţi, faţă de aproximativ 40% conform unui sondaj realizat la finele anului trecut.
Moldova Azi, 25 mai 2010, 18:10
Rezultatele sondajului de opinie: PCRM - 30%, PLDM - 14%, PDM - 13%, PL - 8%

Comuniştii ar fi urmaţi de PLDM cu aproape 14%, care înregistrează o creştere semnificativă, şi Partidul Democrat, cu puţin peste 13%, care îşi menţine rezultatul. Partidul Liberal ar acumula circa 7,6%, înregistrând o scădere semnificativă, iar Alianţa Moldova Noastră ar acumula 2,5% din voturi şi nu ar trece pragul electoral.

Tendinţele sunt similare, dar cifrele diferă în comparaţie cu alte sondaje prezentate recent. Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, PCRM ar acumula 28%, PLDM - 16,5%, PDM - 8,6% iar PL - 5%.

O altă cercetare, realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie arată Partidul Comuniştilor ar acumula 26,4%, iar Partidul Liberal Democrat - 22,4%, în timp ce Partidul Democrat a fost cotat cu 7,3% iar Partidul Liberal cu 5,8%, potrivit aceluiaşi sondaj.

Sondajul prezentat de „Priznanie" mai relevă că Vladimir Voronin rămâne cel mai cotat politician din Moldova, bucurându-se de încrederea a aproape 45% din respondenţi. El este urmat de liderul democrat Marian Lupu cu 40,6%, premierul Vlad Filat - 36,8%, urmat de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă - 24%.

În cazul unor alegeri prezidenţiale directe, Voronin ar fi votat „cu siguranţă" de aproape 28% din electorat, Lupu - peste 222% şi Vlad Filat - 16%.

O treime din respondenţi consideră că prevederile constituţionale privind alegerea preşedintelui urmează a fi modificate, iar 80% optează pentru ca şeful statului să fie ales prin vot direct. Totodată, 28% cred că legea supremă necesită modificări esenţiale, iar 27% - că nu trebuie modificată.

Peste 70% susţin necesitatea alegerilor anticipate.

Sondajul a fost realizat de compania CBS-AXA pe un eşantion de 2.000 de persoane.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T