CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu: Se poate întâmpla ca Italia să fie condusă de un moldovean

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a remarcat numărul mare de moldoveni, stabiliţi cu traiul în Italia, menţionând că pe viitor Italia ar putea să fie condusă de un moldovean.
Moldova Azi, 27 mai 2010, 13:34
Mihai Ghimpu: Mulţumim Italiei pentru faptul că aproximativ 200.00 de cetăţeni se află în Italia şi se simt ca acasă

„În Italia se află, oficial, circa 145.000 de cetăţeni moldoveni, iar neoficial - aproximativ 200.000. Circa 20.000 de copii învaţă în şcolile din Italia şi este posibil să nu mai revină", a declarat, joi, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă, prilejuită de vizita recentă în Italia. „Chiar vorbeam cu oficialităţile de acolo că „se poate întâmpla ca Italia să fie condusă de un moldovean", a spus el.

Ghimpu a mulţumit Italiei pentru faptul că un număr atât de mare de cetăţeni moldoveni şi-au găsit un loc de muncă în această ţară. „Mulţumim Italiei pentru sprijinul acordat nouă, mulţumim pentru că aproape 200.000 se află la muncă în Italia şi se simt ca acasă", a declarat Ghimpu, menţionând că autorităţile, dar şi cetăţenii italieni au o impresie bună despre moldoveni.

Preşedintele a menţionat că a discutat cu mai mulţi investitori italieni, care ar dori să-şi creeze o afacere în Republica Moldova, dar autorităţile ar trebui să simplifice procedurile de obţinere a permisului de şedere. "Prima ce trebuie să rezolvăm - simplificarea obţinerii permisului de şedere. Pe de o parte noi cerem libera circulaţie, pe de altă parte, ei trebuie să adune câteva kg de hârtie pentru a obţine permisul de şedere pentru un an. În plus, persistă corupţia", a remarcat Ghimpu.

El a calificat drept „istorică" întrevederea cu Papa de la Roma, spunând că „nu oricine trece pragul Vaticanului". În opinia lui Ghimpu, acest lucru înseamnă, în primul rând, „recunoaşterea AIE de către Papa de la Roma şi a politicii promovate de aceasta".

Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că Papa Benedict al XV-lea va onora invitaţia sa de a vizita Republica Moldova.

Amintim că Mihai Ghimpu a efectuat o vizită oficială la Roma, în perioada 23-26 mai la invitaţia lui Gianfranco Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T