CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova încearcă să se lepede de comunism

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a prezentat, luni, preşedintelui interimar Mihai Ghimpu studiul „Regimul totalitar comunist din RASSM şi RSSM" şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist.
Moldova Azi, 31 mai 2010, 17:02
 

Printre principalele propuneri, prezentate de preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, este cea de condamnare a regimului totalitar comunist, care a comis crime, acte de genocid, prin deportări, asasinate în masă, teroare, încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ale omului. Comisia a mai propus interzicerea prin lege a utilizării noţiunii de „comunist" şi derivatelor sale în titulatura partidelor politice, instituţiilor publice şi private şi interzicerea simbolurilor naziste şi comuniste în spaţiul public, aşa cum o cere Rezoluţia OSCE cu privire la reunirea Europei divizate şi drepturile fundamentale ale omului din iulie 2009.

Comisia mai propune eternizarea victimelor memoriei regimului totalitar comunist prin ridicarea unui complex memorial în centrul Chişinăului. De asemenea, comisia propune să fie deschise muzee, instalate plăci comemorative în memoria celor care au avut de suferit. Comisia mai consideră oportună formarea unei alte comisii care să studieze prejudiciile materiale pe care le-a adus regimul comunist.

Mihai Ghimpu a menţionat că „demult trebuia să fie un studiu în care cetăţenii să cunoască ce s-a întâmplat pentru că prea uşor trecem peste crime săvârşite împotriva umanităţii". El a spus că va studia şi va prezenta un raport parlamentului, care va lua hotărârea necesară. „Avem foarte mult de lucru pentru a ajunge la toate documentele secrete. Este necesară ajustarea legislaţiei", a mai spus Ghimpu, menţionând în context şi necesitatea adoptării legii lustraţiei.

Fiind întrebat când va înainta acest proiect, Ghimpu a evitat să numească o dată, dar a spus că „în curând".

Comisia pentru aprecierea comunismului a fost formată pe baza unui decret emis la 14 ianuarie de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Scopul acesteia a fost să studieze documentele şi materialele privind activitatea principalelor instituţii implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T