CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vitalie Nagacevschi: Candidez la o funcţie, pe care dacă o iau, o să devin notoriu

Juristul Vitalie Nagacevschi, a negat faptul că ar fi renunţat la mandatul de deputat pentru a candida pentru o funcţie de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Moldova Azi, 3 iunie 2010, 11:46
Vitalie Nagacevschi: Candidez la o funcţie, pe care dacă nu o iau, am să tac, iar dacă o iau, o să devin notoriu

Nagacevschi a spus că şi-a depus candidatura pentru o altă funcţie, dar a refuzat să spună despre care anume. „Dacă nu o iau o să tac, dacă o iau, voi deveni notoriu", a spus Nagacevschi, menţionând că aceasta ţine de meseria pe care o are şi nu este incompatibilă cu funcţia de membru de partid.

Rezultatul concursului va apărea într-o lună-două, iar până atunci, Nagacevschi a spus că se va ocupa de avocatură.

Referindu-se la informaţiile, potrivit cărora el ar candida la funcţia de judecător la CEDO, Vitalie Nagacevschi a spus că pentru această, cel puţin, funcţia dată ar trebui să fie vacantă. „Dar chiar şi dacă ar deveni vacantă, numirea judecătorului este o procedură destul de complexă, iar alegerea, în ultimă instanţă, este făcută de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Astfel că nimeni din Republica Moldova nu poate desemna o persoană pentru funcţia de judecător la CEDO", a spus Nagacevschi. Totuşi, el a menţionat că, la fel ca oricare jurist, şi-ar dori o asemenea funcţie.

Nagacevschi a reiterat că şi-a depus mandatul de deputat, reieşind din anumite circumstanţe de ordin personal, accentuând că plecarea sa din parlament nu este determinată de raportul comisiei privind investigarea protestelor din aprilie, disensiuni în cadrul PLDM, a grupului parlamentar sau în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. El a spus că a discutat această problemă încă în luna februarie cu liderul PLDM, Vlad Filat, şi urma să-şi depună mandatul încă la începutul lunii mai, dacă nu se amâna prezentarea raportului Comisiei.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi, a depus o cerere privind renunţarea la mandatul de deputat.

Vitalie Nagacevschi este jurist de formaţie şi a aderat la PLDM în 2008. În alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 a participat în listele electorale ale liberal-democraţilor sub numărul cinci şi a trecut în Parlament. El a fost preşedintele Comisiei pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din aprilie. Locul său în Parlament va fi suplinit de către liberal-democratul Grigore Cobzac, originar din Hâncești şi inginer-constructor de formaţie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T