CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Decizia AIE: Referendum în septembrie, alegeri anticipate concomitent cu alegerile prezidenţiale - în noiembrie

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au făcut publică decizia privind depăşirea crizei constituţionale din R. Moldova.
Moldova Azi, 3 iunie 2010, 12:56

AIE a decis că pentru depăşirea actualei crize politice constituţionale în luna septembrie va fi desfăşurat un referendum privind modalitatea de alegere a şefului statului, iar în luna noiembrie - desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu, a spus că formaţiunea va veni în curând cu o poziţie oficială vizavi de această decizie. Anterior, PCRM nu susţinea organizarea unui referendum constituţional. Joi, şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin s-a întâlnit cu Thorbjorn Jagland.

Vedeţi mai jos declaraţiile celor patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi a Secretarului General al CoE Thorbjorn Jagland:


Mihai Ghimpu: „Soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale este referendumul, prin intermediul căruia să se deblocheze blocajul constituţional, adică modificarea prin referendum, întrucât parlamentul nu a ajuns la un consens în urma discuţiei cu Comisia din care fac parte şi patru deputaţi comunişti. Atunci când parlamentul nu poate face faţă unei situaţii de criză, decizia trebuie să o ia cei care au delegat puterea - poporul".

Vlad Filat: „Alegeri anticipate la începutul lunii noiembrie, împreună cu cele prezidenţiale va permite ca agenda pe care o are RM, ambiţiosă şi vitală, ce ţine de integrarea europeană să poată fi implementată. Este o zi importantă pentru Republica Moldova dar mai important este să trecem solidar la implementare".

Marian Lupu: „AIE prezintă o poziţie unică şi consolidată pentru depăşirea crizei constituţionale şi politice. Nimeni nu şi-a dorit să meargă pe calea alegerilor din nou şi din nou. Ţara ar fi avut nevoie de a gestiona afacerile publice într-o manieră calmă, dar avem legea pe care trebuie să o urmăm şi o vom urma".

Serafim Urechean: „Cetăţenii nu doresc anticipate, dar nu avem dreptul de a nu îndeplini prevederile Constituţiei. Sunt realizări bune ale actualei guvernări, a fost stopată căderea în prăpastie. Vom participa împreună la referendum, vom participa ulterior la anticipate şi sunt convins că forţele proeuropene vor câştiga".

Secretarului General al CoE Thorbjorn Jagland: „Consiliul Europei confirmă sprijinul pentru decizia AIE. Liderii AIE de asemenea sprijină această poziţie. Prevederea Constituţiei spune clar că parlamentul trebuie dizolvat dacă nu reuşeşte alegerea preşedintelui ţării. Nu s-a putut ajunge la o un acord comun şi de aceea cred că este normal să lase această problemă la decizia cetăţenilor. Instituţiile europene şi Comisia de la Veneţia sprijină această propunere. Chem populaţia Moldovei să participe la vot".

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T