CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Leancă: În 3-4 luni ar putea începe negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu UE

Autorităţile moldovene şi reprezentanţii Uniunii Europene comentează în termeni pozitivi desfăşurarea negocierilor privind semnarea Acordului de asociere, după cea de-a treia rundă de negocieri care a avut loc la 7 şi 8 iunie curent, la Chişinău.
Moldova Azi, 9 iunie 2010, 10:22
Gunnar Wiegand: Negocierile privind acordul de asociere se desfăşoară cu o viteză fără precedent

„Negocierile se desfăşoară într-un spirit constructiv, intens şi pozitiv, şi la această rundă am înregistrat un progres substanţial", a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepremierul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă. Potrivit lui, a avut loc un dialog substanţial pe marginea mai multor probleme ce interesează în primul rând Republica Moldova, cum ar fi conflictul transnistrean, atitudinea şi sprijinul din partea UE. Leancă s-a arătat buturos să constate „o poziţie care în curând se va materializa într-o convergenţă deplină".

„Discuţiile la capitolul justiţie şi securitate sunt aproape încheiate, iar un subiect ce va dura ceva timp este obţinerea unui regim fără de vize într-o anumită perspectivă", a mai spus vicepremierul.

Leancă a spus că au avansat foarte bine discuţiile privind cooperarea economică şi financiară. "Au fost negociate 18 capitole din 22 pe sectorul financiar. Avansăm bine şi la acest capitol care este cel mai complex şi necesită o amploare mai plenară a reformelor pe care le-am angajat", a spus vicepremierul. Leancă s-a declarat optimist în privinţa faptului că în 3-4 luni ar putea începe negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Ministrul a spus că a fost adoptat şi un prim raport de progres privind negocierile pentru Acordul de asociere, care va fi prezentat la Consiliul de cooperare RM-UE la 15 iunie la Luxemburg.

„Ne aflăm pe o cale pozitivă şi acest proces să mişcă mai rapid. Aceste negocieri se desfăşoară cu o viteză fără precedent", a comentat, la rândul său, Gunnar Wiegand, director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Direcţia Generală Relaţii Externe a Comisiei Europene,

„Aproape a fost finalizat capitolul ce ţine de politica externă şi securitate, cel pentru afaceri interne şi justiţie, şi există un progres semnificativ ce ţine de cooperarea economică şi sectorul financiar. UE", a menţionat Gunnar Wiegand.

Totodată, el a spus că există un interes comun de a negocia un acord de liber schimb aprofundat şi extins, dar posibilitatea de a negocia va depinde de multe acţiuni de reforme ce trebuie să fie întreprinse la Chişinău. Wiengand s-a arătat încrezător că aceste negocieri vor fi iniţiate în viitorul apropiat.  „Când se va întâmpla, poate anul acesta, poate cel viitor, dar ţinând cont de faptul cum se desfăşoară negocierile, sunt destul de optimist", a mai declarat Wiengard.

Amintim că Republica Moldova a iniţiat negocierile privind semnarea unui Acord de asociere la UE, la 12 ianuarie curent. Următoarea rundă de negocieri va avea loc în luna octombrie, la Bruxelles.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T