CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu le cere noilor ambasadori să nu compromită AIE

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu le-a cerut, miercuri, viitorilor ambasadori în câteva capitale europene să nu compromită Alianţa pentru Integrare Europeană şi să nu se implice în politică.
Moldova Azi, 9 iunie 2010, 21:34

„Republica Moldova are o deschidere ca niciodată din partea UE şi altor state occidentale şi este important ca ambasadorii să nu compromită Alianţa pentru Integrare Europeană", a declarat presei Mihai Ghimpu.

Ghimpu le-a mai cerut diplomaţilor moldoveni să aibă contacte bune cu cetăţenii de peste hotare. De asemenea, preşedintele interimar a menţionat necesitatea consolidării poziţiei ambasadelor în problema dezvoltării economiei, iar atragerea investiţiilor să fie una din politicile principale ale corpului diplomatic.

Preşedintele interimar s-a declarat mulţumit de calitatea noului corp diplomatic. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, când în funcţiile de ambasadori au fost selectaţi specialişti după criterii profesioniste, şi nu unele politice", a declarat el.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunţat că până în prezent au primit agrementul următorii ambasadori: Emil Druc (Suedia), Nicolae Hioară (Belarus), Igor Klipii (Lituania), Ion Stăvilă (Ucraina), Iurie Reniţă (România), Oleg Serebrian (Republica Franceză), Ştefan Gorda (Republica Cehă), Anatol Urecheanu (Republica Populară Chineză), Aurel Ciocoi (Republica Federală Germană) şi Valeriu Chiveri (Republica Austria, OSCE, Agenţiile specializate ONU de la Viena, Republica Slovacă - prin cumul).

Urmează ca guvernul să aprobe o hotărâre privind numirea ambasadorilor, lucru care ar putea să se producă joi, 10 iunie. După aceasta, preşedintele interimar trebuie să semneze decretul.

Ghimpu a anunţat că va semna decretele de numire în funcţie a ambasadorilor, săptămâna viitoare.

Viitorii ambasadori au declarat că vor utiliza toate oportunităţile pentru promovarea Republicii Moldova peste hotare

„Urmează să valorificăm plenar conjunctura extrem de favorabilă a relaţiilor bilaterale, care au intrat pe făgaşul normalităţii", a declarat Iurie Reniţă, viitorul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti. Reniţă a menţionat că în activitatea sa vor fi definitorii trei dimensiuni: politică, economică şi culturală, dar a precizat că va oferi mai multe detalii după ce va depăşi toate procedurile legale de acreditare. „Avem o agendă foarte ambiţioasă, dar detalii suplimentare vor urma după ce vom trece toate procedurile diplomatice. Definitorii sunt trei dimensiuni - politice, economice şi culturale, ca să zic să revenim la proiectul de suflet", a declarat Iurie Reniţă.

Oleg Serebrian, care este înaintat în funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Paris, a declarat că va încerca să îmbunătăţească relaţiile economice, precum şi să acorde o atenţie mai sporită comunităţii de moldoveni în Franţa.

Ion Stăvilă, viitorul ambasador în Ucraina a menţionat importanţa acestei ţări în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi în calitate de partener comercial al Republicii Moldova.

Amintim că după venirea la putere a noii guvernări, mai mulţi ambasadori din statele europene au fost rechemaţi, iar în decurs de jumătate de an nu s-a reuşit numirea altor ambasadori.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T