CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu: Trebuie să aibă loc referendumul, apoi dizolvarea parlamentului

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a anunţat, miercuri,16 iunie, că nu va dizolva parlamentul până nu va avea loc referendumul constituţional privind modificarea art. 78 din Constituţie.
Moldova Azi, 16 iunie 2010, 11:33
Mihai Ghimpu: Până la desfăşurarea referendumului, eu nu voi dizolva parlamentul

Ghimpu a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care preşedintele nu este ales de două ori, parlamentul urmează să fie dizolvat, dar nu mai devreme de un an de la ultima dizolvare „Această obligaţie a început azi, dar nu există un termen stabilit. De aceea, eu pot, şi nu pot dizolva parlamentul azi", a declarat Ghimpu.

Decretul, pe care urmează să-l semneze Ghimpu, trebuie să prevadă dizolvarea parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Mihai Ghimpu a spus că a apărut o circumstanţă nouă, de care preşedintele în exerciţiu este obligat să ţină cont - organizarea referendumului privind modificarea art. 78 al Constituţiei. „Acest referendum nu permite să dizolv parlamentul, deoarece punctul doi al decretului, pe care îl voi semna, trebuie să stabilească data alegerilor. Dacă acest decret va fi semnat, atunci în 45 de zile urmează să aibă loc alegeri anticipate. De aceea, trebuie să aibă loc desfăşurarea referendumului, apoi dizolvarea parlamentului", a spus Ghimpu.

Mihai Ghimpu nu a precizat când anume va avea loc referendumul, dar a spus că Alianţa pentru Integrare Europeană a elaborat deja un proiect privind organizarea referendumului constituţional, care urmează să fie semnat de deputaţi, după care, în timpul apropiat, transmis Curţii Constituţionale. După primirea avizului Curţii, parlamentul va aproba o hotărâre în acest sens.

În context, preşedintele interimar a reiterat că decizia Alianţei pentru Integrare Europeană de a desfăşura referendumul privind modificarea art. 78 din Constituţie este sprijinită de comunitatea internaţională. Ghimpu a dat citire unui mesaj din partea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care salută decizia de a organiza un referendum, din moment ce nu s-a găsit un compromis în cadrul parlamentului. Potrivit aceluiaşi mesaj, această decizie, este susţinută şi de Uniunea Europeană, şi Comisia de la Veneţia.

Referindu-se la propunerea comuniştilor de a evita desfăşurarea referendumului şi de a modifica Constituţia în parlament, Ghimpu a spus că aceasta este "cioara de pe gard". El a spus că, în această situaţie, criza constituţională este prelungită şi că nu există vreo siguranţă că opoziţia comunistă va vota, în cele din urmă, aceste modificări.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T