CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Preşedintele CEC a fost eliberat, graţie eforturilor guvernului şi ale OSCE

Preşedintele CEC Eugen Ştirbu a fost eliberat de forţele de ordine transnistrene, după implicarea guvernului de la Chişinău şi a Misiunii OSCE.
Moldova Azi, 22 iunie 2010, 08:03
Conferinţa de presă Osipov, Ştirbu

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută luni seara, Eugen Ştirbu a precizat că se întorcea din Polonia, unde a observat alegerile prezidenţiale. El a sosit pe aeroportul din Odesa (Ucraina), iar de acolo a decis să se deplaseze la Chişinău, traversând regiunea transnistreană.

La punctul de trecere de la Cuciurgan preşedintele CEC a fost reţinut pe motiv că ar fi dat în căutare. După circa trei ore, Eugen Ştirbu a fost transportat la Tiraspol, unde i s-a comunicat că are un dosar pentru pretinse încălcări, care ţin de organizarea alegerilor locale în anul 2007 în satul Corjova de lângă Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului, dar unde sunt prezenţi şi exponenţi ai structurilor transnistrene.

„Calific cele întâmplate drept un accident neplăcut. Dar e bine că, graţie eforturilor Guvernului şi ale OSCE, am fost eliberat", a spus Eugen Ştirbu. El a fost preluat la Tighina de către Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în Moldova, iar ulterior de către Victor Osipov, care l-a însoţit pÂnă la Chişinău.

La rândul sâu, vicepremierul Victor Osipov, responsabil de politicile de reintegrare a ţării a menţionat că este pentru prima dată cînd organele de forţă şi de securitate din stînga Nistrului au reacţionat constructiv şi atît de operativ.

„Apreciez această manieră şi deschiderea de care s-a dat dovadă. Cu atât mai mult cu cât avem şi alte cazuri, ce necesită soluţionare", a menţionat Osipov. El a mulţumit Misiunii OSCE şi celorlalţi mediatori, care au fost implicaţi.

Victor Osipov a spus că acest caz scoate încă o dată în evidenţă barierele în calea liberei circulaţii a persoanelor prin regiunea transnistreană, dar şi efectele dosarelor intentate atât de Tiraspol, cât şi de Chişinău împotriva unor reprezentanţi ai părţii opuse, ambele probleme necesitînd a fi soluţionate în cadrul negocierilor politice.

Reţinerea preşedintelui CEC continuă şirul de reţineri care au avut loc în ultimele luni la Tiraspol. Sâmbătă, a fost eliberată o tânără de 20 de ani care a fost ţinută închisă timp de trei zile pentru faptul că mama acesteia, fiind citată, nu s-a prezentat la miliţie. Jurnalistul independent Ernest Vardanian se află în detenţie la Tiraspol de mai bine de trei luni, iar de soarta lui Ilie Cazac, un angajat al Inspectoratului Fiscal, închis şi la Tiraspol, nu se ştie nimic. Părinţii acestuia suspectează că nu ar mai fi în viaţă.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T