CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Lupu cere abrogarea decretului lui Ghimpu privind 28 iunie 1940

Liderul PDM Marian Lupu consideră ilegal decretul privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice şi cere abrogarea acestuia.
Moldova Azi, 25 iunie 2010, 12:30

Preşedintele Partidul Democrat consideră „nefericite" ultimele iniţiative ale preşedintelui interimar, preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu ce ţin de condamnarea comunismului.

Lupu a declarat vineri, 25 iunie, într-o conferinţă de presă că iniţiativele privind condamnarea comunismului exprimă poziţia personală a lui Ghimpu, dar nu şi poziţia consolidată a Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderul PDM a anunţat că va cere organizarea unei şedinţe în format extins a Alianţei pentru a discuta această situaţie.

Referindu-se la decretul de joi a preşedintelui interimar, el a spus că acesta încalcă prevederile legislative. „Juriştii m-au informat că tot ce ţine de zile de sărbătoare este de prerogativa parlamentului şi se fac pe calea de elaborare a proiectelor de legi", a precizat el, spunând că este oportun ca acesta să fie retras.

Lupu a mai menţionat că iniţiativele lui Ghimpu vor polariza societatea.

Liderul PDM a anunţat că formaţiunea sa nu va participa la acţiunile preconizate pentru 28 iunie.

Referindu-se la şedinţa parlamentului anunţată de Ghimpu, precum şi proiectele care ar urma să fie discutate, el a spus că sunt premature. „Un asemenea ritm de discutare a acestor subiecte este excesiv deoarece există anumite norme legale. Materialele au fost distribuite abia ieri, dar trebuie să treacă avizarea în comisii, să fie pregătite rapoartele. Nu înţeleg graba cu care sunt propulsate", a menţionat Lupu.

În acest context, liderul PDM a spus că pentru această şedinţă sunt preconizate câteva iniţiative: abrogarea concepţiei politicii naţionale a Republicii Moldova şi proiectul privind aprecierea istorico-juridică a regimului totalitar comunist, precum şi modificarea Legii cu privire la partidele politice.

El a criticat faptul că se intenţionează impunerea unor prohibiţii, menţionând că aceasta se face împotriva normelor democratice, în plus „se toarnă apă la moara comuniştilor".

Lupu a declarat că „asemenea decizii necoordonate nu fac bine AIE şi destabilizează situaţia". Întrebat dacă există posibilitatea ca asemenea acţiuni să distrugă AIE, Lupu a evitat să dea un răspuns clar, dar a menţionat că „mecanismele din AIE nu funcţionează" şi urmează să se poarte discuţii în cadrul acesteia, în acest sens.

Amintim că joi, 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Potrivit decretului, această zi urmează a fi comemorată anual.

Ghimpu a recomandat primăriei Chişinău să instaleze, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist.

În acelaşi decret, Ghimpu cere Federaţiei Ruse, în calitate de succesor de drept al URSS, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ghimpu a mai anunţat că luni, la 28 iunie, va convoca şedinţa parlamentului la care va prezenta un mesaj în baza raportului Comisiei de studiere şi apreciere a regimului comunist, care a fost făcut public la 31 mai şi va prezenta un proiect de hotărâre în acest sens.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T