CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

MAE rus: Decretul lui Ghimpu "miroase" a aventurism

Decretul semnat de Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie Ziua ocupaţiei sovietice este un element al unei campanii politice planificate, îndreptată împotriva parteneriatului moldo-rus, susţine MAE rus.
Moldova Azi, 25 iunie 2010, 14:32

Într-un comentariu publicat vineri, 25 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse menţionează că nu este pentru prima dată când Moscova se confruntă cu „abordările pseudoistorice a cauzelor şi rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, prezentate sub forma diferitor date comemorative, sunt utilizate pentru justificarea unor decizii de conjunctură, luate exclusiv în interesele grupării de guvernământ - în pofida intereselor naţionale ale statului".

MAE rus a calificat drept sacrilegiu „încercarea de a denatura istoria comună cu poporul moldovenesc, evenimentele legate de cel de-al doilea Război Mondial şi aniversarea a 65-a de la Victoria, marcată recent împreună".

Moscova susţine că decretul menţionat va conduce la confruntare atât în mediul politic, cât şi în societate. „Motivele, de care s-au condus autorii acestui plan, sunt evidente. Este vorba de a încinge emoţiile, de a sustrage atenţia de la problemele reale ale Moldovei şi, în acelaşi timp, de a distruge mecanismele existente de asigurare a stabilităţii pe Nistru", se arată în comentariul MAE rus.

În opinia MAE rus, decretul lui Ghimpu „miroase a aventurism". „Doritorii de fantezii nu ar trebui să uite de realităţile politice, pe care se bazează nu numai parametrii stabilităţii regionale şi soarta popoarelor, care locuiesc în Moldova şi statele vecine, dar şi atmosfera de pe continent, în general", scrie MAE rus.

În concluzie, MAE rus a declarat că aşteaptă de la Alianţa de guvernământ abordări mai pragmatice, „îndreptate nu spre divizarea, ci spre consolidarea societăţii moldoveneşti, spre dezvoltarea reală şi constructivă a relaţiilor moldo-ruse".

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T