CăutareSr
20 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldovenii din Irlanda ameninta cu actiuni de protest

Moldovenii din Irlanda ameninta cu actiuni de protest, in cazul in care autoritatile Moldovei nu le vor asigura conditii pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile din 5 aprilie.
INFOTAG, 6 februarie 2009, 17:10

Chisinau, 6 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, comunitatea moldovenilor din aceasta tara, care numara, potrivit unor date, pina la 10 mii de oameni, a expediat un nou demers la Comisia Electorala Centrala (CEC) prin care cer deschiderea unei sectii de votare in aceasta tara. Ei au facut noua adresare dupa ce au inteles, din expunerile unor membri ai CEC, ca primul lor demers nu va fi satisfacut.

Moldovenii din Irlanda sustin ca cea mai apropiata sectie de votare pentru ei este cea de la Londra, dar afirma ca exista mai multe piedici de a ajunge la ea. Printre acestea se numara: procedura indelungata de obtinere a vizei de acces pe teritoriul Regatului Marii Britanii si Irlandei de Nord, distanta mare si costul ridicat al calatoriei.

Membrii Comunitatii fac trimitere la dreptul lor de a alege, prevazut de Constitutie si de documentele internationale la care Moldova este parte si amintesc ca CEC are dreptul, conform Codului Electoral, de a deschide sectii de votare peste hotare si in alte locuri decit doar in sediile reprezentantelor diplomatice.

Comunitatea spera ca de data aceasta CEC va da curs cererii lor si va deschide o sectie de votare in orasul Dublin.

Ei sustin ca, in caz contrar, vor organiza o actiune de protest pe data de 22 februarie (dar nu precizeaza unde - I) si ca-si vor coordona actiunile din continuare cu moldovenii din alte tari.

Moldovenii din Italia vor sa participe la alegerile parlamentare

Chisinau, 6 februarie ( INFOTAG ). Moldovenii din Italia cer autoritatilor R. Moldova sa li asigure conditiile necesare pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Ei au adresat un apel in acest sens autoritatilor, care este semnat de 1432 de moldoveni ce locuiesc si muncesc in orasul italian Padova.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, ei "roaga cu insistenta Guvernul Republicii Moldova sa le creeze toate posibilitatile de a vota in mai multe orase ale Italiei".

"Localitatile cele mai reprezentative ar fi: Roma, Bologna, Milano, Padova, Torino si Venetia. Rugam, indeosebi, sa se deschida un centru electoral in orasul Padova, in care sint concentrati cei mai multi moldoveni", se mentioneaza in apel.

Moldovenii din Italia considera ca Guvernul "trebuie sa le asculte vocile lor, ace celor ce muncesc in neagra strainatate, cistigind cu greu banii ce sint trimisi acasa si contribuind esential la dezvoltarea economiei Republicii Moldova".

Anterior, cu demersuri similare s-au adresat autoritatilor de la Chisinau moldovenii din Irlanda si Statele Unite ale Americii. Autoritatile sustin ca, potrivit legislatiei, sectii de votare se deschid doar in incinta reprezentantelor diplomatice ale R. Moldova peste hotare, desi in 2005 s-a facut o exceptie si s-au deschis doua sectii de votare suplimentare in orasele romane Cluj si Iasi, unde studiaza un numar mare de studenti din R. Moldova.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Ion_Smochina, 9 februarie 2009, 11:12
Un articol pertinent pentru numeroşii concetăţeni care vor să participe în viaţa politică internă, chiar dacă se află în afara hotarelor Moldovei. Eu am 'pierdut' mai multe alegeri pentru că am fost departe de urna electorală.

O soluţie elegantă ar fi votul prin corespondenţă (poşta recomandată funcţionează cu excelenţă din şi spre Moldova – pălăria jos pentru Poşta Moldovei). Sistemul respectiv există în numeroase ţări, şi funcţionează destul de bine: formular special gasit pe internet, semnătură, autentificare, expediere prin poştă (vezi de ex. http://www.wandsworth.gov.uk/Home/CouncilandGovernment/Electoralregistration/postproxy.htm). O piedică ar fi legislaţia RM care nu permite acest lucru (aici trebuie de deschis codul electoral).

Din alt punct de vedere, CINE VREA - POATE, în special dacă trebuie de luat decizii care vin în întâmpinarea voinţei cetăţenilor de a exersa dreptul şi obligaţia cetăţenească de a participa la alegeri.

Cea mai 'uşoară' ieşire din impas ar fi 'urnele electorale mobile' organizate de către misiunile de peste hotare. De acord, mai mult de lucru şi bătaie de cap. Şi totuşi, de ce nu? Se aplică acelaşi principiu a urnei electorale care 'vine' la spital, închisoare, unitate militară, etc. Alegerile în asemenea circumstanţe pot avea loc anticipat (de ex. 1 săptămînă înaintea zilei alegerilor în Moldova) în localităţile cu o concentraţie mare de concetăţeni (este şi mai ieftin de deplasat 3 colaboratori din Londra spre Irlanda decît 10 mii concetăţeni din Irlanda spre Londra). În aşa fel colaboratorii ambasadelor şi misiunilor vor putea organiza şi alegerile în ziua votării la locul lor de muncă.

Încă o soluţie ar fi votul prin internet: crearea unei pagini internet speciale, în care alegătorul se autentifică cu parola individuală primită din Moldova (plus seria buletinului de identiate, etc.). Dacă poţi intra în contul bancar prin internet – de ce nu de utilizat o procedură similară pentru vot? de ex. un cod de unica folosinţă, etc.

De data asta nu sînt prea departe de o misiune a Moldovei şi voi fi acolo pentru a vota.

O zi bună tuturor
Ion
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T