CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Voronin: Decretul lui Ghimpu a fost convenit cu Traian Băsescu

Decretul prin care Mihai Ghimpu a declarat data de 28 iunie 1940 ziua ocupării Basarabiei de către URSS a fost convenit cu preşedintele român Traian Băsescu, susţine liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.
INFOTAG, 28 iunie 2010, 16:14

După cum transmite INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Voronin a declarat că Ghimpu nu acţionează "de capul lui", dar după cum dictează "consilierii români trimişi de Băsescu la Chişinău".

"Peste câteva zile de la declaraţiile lui Băsescu despre faptul că trupele ruse din Transnistria prezintă pericol pentru România, Ghimpu a semnat decretul prin care obligă Rusia să-şi evacueze armata din Transnistria. Eu bănuiesc că prima parte a decretului privind ocuparea Basarabiei de către URSS este un fel de paravan pentru a ascunde ce a convenit Ghimpu cu Băsescu. Despre ce fel de suveranitate şi independenţă putem vorbi dacă în casă gospodăreşte cine vrei, numai nu noi", a spus Voronin.
Potrivit lui, România vrea să "reocupe teritoriul Moldovei".

"Îndrăzneala României se explică prin marea prietenie cu SUA, care şi-a amplasat în România două baze militare. Astfel, România şi-a cumpărat dreptul de a se comporta aşa cum vrea cu noi. Ba lui Băsescu i se năzare patru milioane de români în Moldova, ba îşi trimite consilierii în RM. Ei vor să repete ce au făcut în 1918, când au anexat Basarabia. România nu este cointeresată în soluţionarea conflictului transnistrean şi în reîntregirea Moldovei", consideră Voronin.

Voronin nu crede că ceilalţi lideri ai Alianţei de guvernare nu ştiau despre decretul prezidenţial.

"Tustrei ştiau conţinutul acestui decret, dar când au văzut reacţia poporului şi a Rusiei l-au lăsat pe Ghimpu să răspundă. AIE a băgat azi coada între picioare şi s-a dezis să desfăşoare şedinţa specială a Parlamentului", a spus el.

Voronin nu exclude că PCRM va organiza proteste în masă, dacă Parlamentul nu-l va demite pe Ghimpu şi va participa la şedinţele în plen în funcţie de ordinea de zi.

De asemenea, el a criticat structurile europene, în special Consiliul Europei pentru lipsa de acţiune la "fărădelegile AIE".
"Cât am fost noi la putere, ei ne indicau ce e corect şi ce e democratic, azi nu o mai vedem pe Josette Durrieu, baba care scotea ce vroia din noi. Înseamnă asta că ei sunt indiferenţi? Nu, ei sunt anticomunişti", a menţionat Voronin.

© 2010 INFOTAG all rights reserved

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T