CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ruşii protestează la Moscova împotriva decretului lui Ghimpu

Aproximativ 20 de membri ai unor organizaţii de tineret din Moscova au protestat, luni, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Rusia, cerând anularea decretului emis de preşedintele interimar Mihai Ghimpu prin care declară data de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice.
AGERPRES, 28 iunie 2010, 16:39

De altfel, agenţia rusă RIA Novosti şi portalul de ştiri newsinfo.ru au relatat, luni, în mod eronat, că decretul ar fi fost anulat, la insistenţele Alianţei pentru Integrare Europeană /AIE/, aflată la putere în Republica Moldova. RIA comentează că această disensiune poate marca primul pas către destrămarea alianţei, având în vedere că iniţiativa lui Ghimpu, lider al Partidului Liberal, nu este susţinută şi de ceilalţi membri ai AIE.

În faţa misiunii diplomatice, tinerii ruşi din mişcarea antifascistă "Naşi" /"Ai noştri" şi din cea ecologistă "Mestnâe" /"Localnicii"/ au scandat lozinci precum "Pentru rusofobie nu te ia nimeni în Uniunea Europeană". Ei s-au pronunţat pentru relaţii de prietenie dintre Rusia şi Republica Moldova.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a decretat, joia trecută, data de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist şi a cerut Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Rusia a reacţionat prompt la decretul emis de Mihai Ghimpu, catalogându-l drept o "nelegiuire". Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că introducerea Zilei ocupaţiei sovietice este "un element al unei campanii politice planificate, îndreptat împotriva parteneriatului ruso-moldovenesc".

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
zimbru, 28 iunie 2010, 17:05
'Rusofobia' = frica rusiilor. Mi se pare chiar curajos semnarea decretului de catre Mihai Ghimpu; nu poate fi vorba de frica.

'Fascism' = naţionalism extremist, misticism, violenţă, demagogie socială, etc. Pare a fi o descrierea buna a miscarei 'Nasi'.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T