CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Partidele politice vor putea cheltui pentru campania electorala cel mult 12 mln lei

Partidele politice si organizatiile social-politice vor putea cheltui pentru campania electorala cel mult 12 mln lei, iar candidatii independenti - 500 mii lei. Plafonul a fost stabilitvineri, 6 februarie, de catre Comisia Electorala Centrala (CEC), transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 6 februarie 2009, 17:18

2009-02-06/17:20/ Chisinau (IPN) „Plafonul a fost majorat comparativ cu cel pentru alegerile locale din 2007, atat pentru partide, cat si pentru candidati electorali, cu un singur scop - sa nu fie ascunse cheltuielile de catre partide", a declarat in cadrul sedintei, presedintele CEC, Eugen Stirbu.

Stirbu a spus ca suma de 12 mln este una rezonabila, avand in vedere ca la alegerile parlamentare precedente, din 2005, concurentii electorali au cheltuit in total 17 mln lei. El a precizat ca partidele au solicitat ca plafonul sa nu fie mai mic de 10 mln lei.

Propunerea membrului CEC, Victor Gafton, ca plafonul sa fie majorat pana la 16-17 mln lei nu a fost acceptata. Gafton si-a motivat propunerea cu majorarea preturilor si cu faptul ca nu este vorba de bani publici. Pe de alta parte, Valentin Vizant, membru CEC, a spus ca plafonul este considerabil mai mare fata de cel de la alegerile parlamentare din 2001, cand a constituit 1 mln lei si cele din 2005, cand a fost de 2,5 mln lei. „Stabilirea plafonului are scopul sa creeze conditii egale pentru concurentii electorali, dar nu sa-i favorizeze pe cei ce-si permit cheltuieli mai mari", a spus Vizant.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a mentionat ca in ultimele trei campanii electorale nici un partid nu a atins plafonul, iar marea majoritate dintre ele nici nu s-a apropiat de jumatate. „La alegerile locale din 2007 plafonul a fost de 7,5 mln lei; partidele care au cheltuit 4 mln au fost campioane", a spus el.

In cadrul aceleiasi sedinte, CEC a stabilit cuantumul creditului pentru concurentii electorali in suma de 32 mii lei pentru partidele politice si de 5 mii lei pentru candidatii independenti. Potrivit lui Eugen Stirbu, cifrele au fost coordonate cu Ministerul Finantelor, fiind vorba de bani din bugetul de stat. La stabilirea sumelor a fost luata in calcul inflatia si posibilitatile bugetare.

Stirbu a remarcat ca nici un partid politic nu s-a folosit de aceasta posibilitate nici la alegerile din 2001, nici la cele din 2005 si 2007. La alegerile locale din 2007, creditul a fost solicitat de catre doi candidati independenti, care au restituit ulterior sumele.

CEC a mai constituit circumscriptiile electorale de nivelul doi in unitatile administrativ-teritoriale ale R. Moldova si a stabilit numarul persoanelor de incredere ale concurentilor electorali.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T