CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

BERD intenţionează să investească circa 300 milioane de euro în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare intenţionează să investească circa 300 milioane de euro, în următorii trei ani în Republica Moldova.
Moldova Azi, 30 iunie 2010, 16:25
Kurt Bayer: BERD ar putea investi circa 300 mil.de euro în viitorii 3 ani in RM.mp3

În noua sa strategie, BERD pune un accent pe infrastructură: drumuri, căile ferate, aeroport, infrastructura municipală, intervenţii în sectorul bancar şi non-bancar, întreprinderi mici şi mijlocii, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, reprezentantul BERD, Kurt Bayer.

El a precizat că Forul directorilor va discuta programul de colaborare cu Moldova la finele acestui an, probabil în noiembrie, şi va fi implementat, începând cu ianuarie 2011. Kurt Bayer a menţionat că suma alocată de BERD va depinde şi de cererea guvernului moldovean şi a companiilor private.

Kurt Bayer a remarcat în context riscul pe care îl comportă incertitudinea politică de la Chişinău, referindu-se la viitoarele alegeri parlamentare anticipate şi programul guvernului care va veni în urma acestora.

„Totul depinde de evoluţia lucrurilor din a doua jumătate a anului curent, după alegeri, pentru că există o evidentă instabilitate politică. Dar totuşi, din fericire, criza cu care s-a confruntat Moldova este spre sfârşit", a spus Kurt Bayer.

Kurt Bayer a spus că directorii BERD au rămas impresionaţi de reformele desfăşurate în vederea stabilizării şi relansării economice.

BERD consideră că Republica Moldova are şansa în anul curent să recupereze, în mare parte, scăderea în PIB de 6,5% înregistrată în 2009 şi îşi menţine prognoza optimistă în ce priveşte creşterea economică care va fi obţinută. Iniţial indicele prognozat de BERD era de 4% faţă de 1,5 - 2%, prognozele FMI şi BM. „Sperăm că evenimentele politice care se aşteaptă în Republica Moldova nu vor încetini ritmul reformelor şi al creşterii economice în a doua jumătate a anului curent", a remarcat Kurt Bayer.

Menţionăm că delegaţia Consiliului de Administraţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) s-a aflat în Moldova în perioada 27-29 iunie, cu scopul de a obţine o actualizare cu privire la priorităţile de investiţii în Moldova şi implicarea BERD in contextul Strategiei de ţară viitoare. Vizita face parte dintr-o serie regulată de consultări, care permit directorilor BERD pentru a obţine informaţii la zi cu privire la evoluţiile ţărilor în curs.

De la începutul activităţii sale în Moldova, BERD a investit peste 400 milioane euro prin intermediul a peste 55 de proiecte în domeniul infrastructurii, precum şi în sectoarele corporativ, bancar şi energetic. Fondurile oferite de către BERD au mobilizat investiţii suplimentare de peste 330 milioane de euro.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T