CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Parlamentul a decis: Referendum pe data de 5 septembrie

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit, miercuri, data de 5 septembrie pentru desfăşurarea referendumului constituţional pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării.
Moldova Azi, 7 iulie 2010, 20:43
Mihai Ghimpu:Referendumul constituţional este propus pentru dată de 5 septembrie.mp3

Potrivit deciziei Parlamentului, la referendum va fi inclusă o singură întrebare: "Sunteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?"

Hotărârea va fi remisă CEC pentru asigurarea desfăşurării referendumului constituţional.

În debutul şedinţei, Miahi Ghimpu a citit proiectul hotărârii Parlamentului privind desfăşurarea referendumului. În replică, deputatul Vladimir Ţurcan a spus că după referendum, se impune emiterea unui decret, prin care să fie stabilită data dizolvării parlamentului. "În caz contrar, se creează impresia că se caută căi juridice de a evita alegerile parlamentare", a spus Ţurcan.

Ţurcan a spus că după modificarea art.78 din Constituţie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu va mai avea temei juridic pentru a dizolva parlamentul, deoarece nu va exista prevederea respectivă.

"Eu voi dizolva Parlamentul în conformitate cu norma Constituţională", a spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele Parlamentului a amintit că în avizul Curţii Constituţionale se menţionează că, ţinând cont de situaţia creată, modificarea art.78 poate fi efectuată acum, în Parlament, fără a aştepta 6 luni. În context, Mihai Ghimpu a spus că trebuie invitaţi deputaţii comunişti pentru a putea vota modificările la Constituţie, cu atât mai mult că ei şi-au exprimat disponibilitatea de reveni în sala de şedinţă pentru a vota modificările la Constituţie.

A urmat replica deputatului PLDM Mihai Godea, care s-a îndoit de faptul că deputaţii comunişti vor vota modificarea Constituţiei. "Dle preşedinte, credeţi sincer că trebuie să-i aşteptăm pe comunişti? Propun să mergem mai departe. Iese Voronin cu o prostie, şi noi trebuie să perturbăm activitatea parlamentului", a spus Godea.

"Voronin are nu numai o prostie, Voronin are vagoane de prostii. Dar este avizul Curţii Constituţionale, care spune că noi putem modifica art.78 din Constituţie acum, fără să aşteptăm 6 luni de zile", a spus Ghimpu.

După aceasta, Parlamentul a luat o pauză, pentru a-i invita pe comunişti să modifice Constituţia, însă la şedinţă a venit doar Iurie Muntean, care vroia să citească o declaraţie.

Majoritatea parlamentară, însă nu i-a oferit acestuia cuvântul şi au votat proiectul privind desfăşurarea referendumului.

După şedinţa Parlamentului, Muntean a declarat presei că grupul parlamentar al PCRM este gata să voteze modificarea art.78 al Constituţiei, însă cu o singură condiţie. "Dacă până mâine va apărea decretul privind dizolvarea Parlamentului, noi venim în Parlament să modificăm art.78 din Constituţie", a declarat Muntean. Întrebat de ce nu au venit ceilalţi deputaţi comunişti, Iurie Muntean a spus că aceştia sunt in teritoriu

"Noi i-am invitat să vină toţi, ca să depăşim această criză constituţională. Dar ei nu au venit la şedinţă, ci au venit pentru declaraţii, Noi nu avem nevoie de declaraţii. Potrivit regulamentului Parlamentului, declaraţiile se fac la sfârşitul şedinţei, iar pentru aceasta deputaţii trebuie să se înscrie înaintea şedinţei. Ei nu au respectat regulamentul", a spus Ghimpu,

Amintim că necesitatea referendumului a apărut după ce pe parcursul anului 2009 două parlamente nu au reuşit să aleagă preşedintele, astfel că în acel an un legislativ a fost dizolvat, urmând alegeri anticipate, iar actualul legislativ urmează să fie dizolvat după referendum, după cum a anunţat preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

În prezent, preşedintele ţării este ales de parlament cu votul a 61 din 101 deputaţi.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Teodor, 9 iulie 2010, 11:39
Foarte bine a făcut Parlamentul R.Moldova!!!
Comuniştii sînt deprinşi să mulgă ţînţarul, să încalce legislaţia şi actele normative în interesele sale personale, dar nu să rezolve problemele ce ţin de înteresele poporului.

Chiar atît de prost este Iurie Muntean ??? Chiar acest "profesional" şi SECRESTAR al--- nu ştie nici faptul că se înscrie pentru a face declaraţie nu un deputat, care sa sfătuit toată noaptea cu soţia sa, dar un deputat din fracţiunea întreagă care asistă la şedinţa Parlamentului.

Iurie, Iurie!!! Ai fost un prost, dar ai stat şi mai mare prost!!!

Nu face de rîs partidul tău, care este pe cale de DUCĂ!!!
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T