CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PLDM a organizat un miting de protest, iar AMN acuza guvernul de darea frauduloasa in locatiune a unor cladiri istorice

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) a organizat duminica, in scuarul Teatrului de Opera si Balet, o actiune de protest in sustinerea moldovenilor de peste hotare, care cer autoritatilor Moldovei sa le asigure conditii pentru a putea participa la alegerile din 5 aprilie 2009.
INFOTAG, 9 februarie 2009, 15:11

Chisinau, 9 februarie ( INFOTAG ). Potrivit organizatorilor, la actiune au participat circa 4 mii de persoane din diferite localitati ale republicii.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, presedintele PLDM, Vlad Filat, a anuntat participantii la miting ca, daca pina la 22 februarie, nu va fi luata decizia de a deschide sectii de votare in tarile in care exista comunitati ale moldovenilor si nu doar unde Republica Moldova are misiuni diplomatice, PLDM va organiza o ampla actiune de protest in Piata Marii Adunari Nationale.

Prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, a declarat ca "sute de mii de cetateni, care au evadat din "raiul" comunist pentru a putea supravietui, sint lipsiti de dreptul lor legitim de a vota".

"Fara efortul lor, tara noastra nu ar fi putut exista, iar guvernarea comunista, drept rasplata, ii lipseste de dreptul lor consfintit in Constitutie", a mentionat el.

In Rezolutia adoptata, participantii la mitingul de protest au calificat incalcarea dreptului la vot al cetatenilor moldoveni din afara tarii drept "o tentativa directa de fraudare a alegerilor" si au cerut asigurarea de urgenta a conditiilor optime pentru conationalii nostri care vor sa-si exercite dreptul lor constitutional.

INFOTAG precizeaza: Legislatia Moldovei prevede deschiderea sectiilor de votare peste hotare doar la reprezentantele diplomatice ale republicii.

...IAR AMN ACUZA GUVERNUL DE DAREA FRAUDULOASA IN LOCATIUNE A UNOR CLADIRI ISTORICE

Chisinau, 9 februarie ( INFOTAG ). Deputatul Aliantei "Moldova Noastra" (AMN) Alexandru Oleinic acuza Guvernul de darea frauduloasa in locatiune a unor cladiri istorice "ce reprezinta monumente de cultura de importanta nationala".

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, intr-o declaratie a deputatului se precizeaza ca la 26 decembrie 2008 a fost incheiat un contract de locatiune cu nr. 23 de catre Ministerul Culturii si Turismului, pe de o parte si de catre S.R.L "Maxlegant" pe de alta parte.

"Conform acestui contract s-a transmis in locatiune pe o perioada de 49 de ani bunurile imobiliare, cladirile istorice ce reprezinta monumente de cultura de o importanta nationala. Aceste monumente sint amplasate in centru orasului Chisinau pe strazile Bucuresti 62 si V. Parcalab 37 si terenul aferent cu suprafata de 0,342 ha, fosta cladire "Obscestvo Znania", mentioneaza el.

Potrivit lui Alexandru Oleinic, "dupa reconstructie o parte a acestor bunuri (in contract nu e stabilit) vor deveni proprietatea S.R.L "Maxlegant".

Deputatul sustine ca, potrivit legislatiei in vigoare, "selectarea locatarilor se efectueaza prin licitatii "cu strigare", iar modul de selectare a locatarului se stabileste de catre autoritatea abilitata si se indica in acordul de dare in locatiune".

El mai atrage atentie ca termenul de locatiune nu poate depasi un an, iar incheierea unui contract direct e posibila doar daca nimeni nu s-a interesat de obiect in cadrul licitatiei.

"Toate aceste incalcari au fost efectuate cu acordul Guvernului R. Moldova, deoarece ministerul era in drept sa incheie contractul de locatiune cu solicitantul selectat de comisia de licitatie doar dupa primirea acordului respectiv al autoritatii abilitate", afirma Alexandru Oleinic.

TINERII LIBERALI CER CA CEC SA DESCHIDA SECTII DE VOTARE IN TOATE STATELE UNDE SE AFLA CETATENII MOLDOVENI

Chisinau, 9 februarie ( INFOTAG ). Aproximativ 40 de tineri membri ai Partidului Liberal (PL) au desfasurat simbata un flash-mob la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC) cerind sa deschida sectii de votare in toate statele unde se afla cetatenii moldoveni.

Dupa cum transmite INFOTAG, tinerii din PL au venit la CEC cu stegulete si pancatre pe care scria "Vrem sa votam" in mai multe limbi.

Presedintele organizatiei de tineret al PL, Sergiu Boghean, a spus ca cetatenii R. Moldova pleaca peste hotare nu numai ca sa trimita bani in tara noastra, dar au si dreptul la vot, care trebuie sa le fie asigurat. Protestul a durat aproape 10 minute.

Presedintele CEC, Eugeniu Stirbu, a comunicat pentru jurnalisti ca vor fi deschise sectii de votare peste hotare, dar numai in tarile unde Moldova are reprezentante diplomatice.

"Statul nostru nu are destule surse financiare ca sa amplaseze urne de vot peste tot unde se afla moldovenii", a declarat presedintele CEC.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T