CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Baconschi: Consulatele de la Cahul şi Bălţi - prima prezenţă a unui stat UE în afara Chişinăului

Vineri, 9 iulie, la Cahul şi Bălţi au fost inaugurate cele două consulate generale ale României, ce au provocat dezbateri şi chiar controverse în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti timp de mai bine de trei ani.
Moldova Azi, 9 iulie 2010, 21:41
 

La Bălţi, consulatul a fost inaugurat de către miniştrii de externe ai Republicii Moldova şi României, Iurie Leancă şi, respectiv, Teodor Baconschi. Circa o sută de persoane au venit pentru a participa la acest eveniment.

Teodor Baconschi a declarat că o promisiune îndeplinită este mai grăitoare decât o mie de discursuri. "Ne aflăm într-o astfel de situaţie fericită în care încrederea între noi se ridică, în care demonstrăm cât de fructuoasă poate fi în relaţia de zi cu zi, colaborarea cu adevărat sinceră dintre Guvernul României şi cel al Republicii Moldova, în care demonstrăm cât de bună răsfrângere asupra vieţii cetăţenilor poate avea înţelegerea dintre Bucureşti şi Chişinău", a spus el.

Acest consulat este, totodată, şi prima prezenţă a unui stat membru al Uniunii Europene în afara capitalei Republicii Moldova, a menţionat el.

Există toate premisele pentru ca cele două consulate să fie pietre de hotar într-o nouă etapă a relaţiei bilaterale dintre cele două state, a mai declarat Baconschi.

Iurie Leancă a calificat deschiderea celor două misiuni diplomatice drept un moment definitoriu pentru relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău, un eveniment care demonstrează cu pregnanţă că, din momentul în care la Chişinău a fost instalat noul Guvern, relaţiile dintre Republica Moldova şi România şi-au reluat cursul firesc, bazat pe valori europene, relaţii pragmatice, interese comune şi pe interesele cetăţenilor din Republica Moldova şi din România.

Evenimentul este adresat în mod special cetăţenilor din Republica Moldova. Noile consulate generale vor scuti cetăţenii moldoveni de deplasări la distanţe lungi şi de cozi. "Sunt încrezător că cetăţenii din Republica Moldova vor simţi foarte repede îmbunătăţiri şi nu doar pentru a obţine vize. Astăzi sunt vize româneşti, la anul sper că vor fi vize Schengen şi în acest sens vor fi îmbunătăţite condiţiile pentru cetăţenii din Republica Moldova, în condiţiile în care deja se eliberează permise în baza Acordului de mic Trafic de Frontieră, facilitând relaţiile umane, cele comerciale şi economice", a declarat Leancă.

Consulul general al României la Bălţi, Nicanor Teculescu a spus că misiunea va putea oferi toată gama de servicii consulare, dar încă nu poate face o estimare exactă a capacităţii de primire a cererilor.

Consulatul îşi va începe activitatea luni, 12 iulie, începând cu ora 8.30.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T