CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PCRM va boicota referendumul constituţional

Plenara Partidului Comuniştilor din Moldova a decis, marţi, 13 iulie, să boicoteze referendumul constituţional, ce va fi desfăşurat pe data de 5 septembrie 2010.
Moldova Azi, 13 iulie 2010, 20:30
Vladimir Voronin: Am decis boicotarea referendumului din 5 septembrie

„Am luat decizia să chemăm toate organizaţiile noastre de partid şi toţi susţinătorii PCRM să boicotăm referendumul. Alegătorii, susţinătorii şi partidul trebuie să activeze pentru a boicota acest referendum antipopular. Măsuri şi argumente sunt destule pentru a convinge populaţia", a declarat după şedinţă, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

El a calificat referendumul ca unul „decorativ", deoarece a fost modificat Codul electoral cu o săptămână înainte de a numi data referendumului, iar pragul de participare a alegătorilor a fost redusă foarte serios. „Oricare nu vor fi rezultatele nu va reprezenta opinia populaţiei", a spus el.

Voronin a acuzat Alianţa pentru Integrare Europeană că a iniţiat acest plebiscit doar pentru a prelungi aflarea sa la guvernare. "Dacă referendumul se desfăşoară, vor trece la alegerea preşedintelui, după care dispare necesitatea dizolvării parlamentului", a mai declarat Voronin.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a stabilit, cu votul majorităţii parlamentare, data de 5 septembrie pentru desfăşurarea referendumului constituţional pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării.

Potrivit deciziei Parlamentului, la referendum va fi inclusă o singură întrebare: "Sunteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?".

Potrivit unor modificări recente ale Codului electoral, pragul necesar pentru validarea referendumului a fost redus de la 3/5 în prezent până la 1/3 din numărul de alegători. Un alt amendament prevede că problema supusă referendumului este aprobată dacă pentru aceasta a votat majoritatea celor care au participat la plebiscit şi nu majoritatea din numărul total al alegătorilor, potrivit actualelor prevederi. Aceste modificări au fost criticate de opoziţie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T