CăutareSr
20 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CEC nu are bani ca sa acopere cheltuielile pentru organizarea in Chisinau a alegerilor parlamentare

In bugetul Comisiei Electorale Electorale (CEC) nu exista surse suplimentare pentru a acoperi, in locul administratiei publice locale, cheltuielile legate de organizarea in Chisinau a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Despre aceasta a comunicat presei secretarul CEC, Iurie Ciocan, marti, 10 februarie, dupa o intrunire cu functionari ai Primariei.
Info-Prim Neo, 10 februarie 2009, 17:40

2009-02-10/14:27/ Chisinau (IPN) Cu o zi mai devreme, primarul Dorin Chirtoaca a spus ca va cere CEC sa intervina, dat fiind ca mai multe conturi ale subdviziunilor locale au fost puse sub sechestru si nu pot fi operate transferuri pentru lucrari care trebuiau deja sa inceapa, transmite Info-Prim Neo.

„Codul electoral prevede expres responsabilitatea administratiei publice locale in pregatirea localurilor si a inventarului necesar", a declarat Iurie Ciocan. „Noi (CEC, n.r.) vedem tot ce se intampla si suntem ingrijorati de aceasta situatie", a mai spus secretarul CEC. Acesta s-a aratat, insa, increzator ca scrutinul nu va fi pus in pericol. „Vad ca toate persoanele implicate sunt responsabile si isi dau toata silinta pentru a asigura desfasurarea buna a alegerilor", a mentionat Iurie Ciocan. Potrivit lui, la alegerile precedente, atat locale, cat si parlamentare, municipiul Chisinau a asigurat o buna organizare a scrutinelor.

In alt context, Ciocan a mai spus ca este in faza de proiect fabricarea unei stampile dreptunghiulare, de dimensiuni 1x3 cm, cu inscriptia „Alegeri 2009" sau „Parlamentarele 2009", care ar putea fi aplicata pe actul cu care alegatorii se prezinta la vot. Potrivit secretarului CEC, astfel va fi asigurat principiul 1 singur alegator - un singur vot. De asemenea, Iurie Ciocan a spus ca alegatorii care nu se pot prezenta la sectiile de votare din motive plauziblile, vor putea sa solicite urna mobila la domiciliu sau la locul aflarii, incepand cu 2 saptamani pana la alegeri, iar in ziua votarii - pana la ora 15.00.

In cadrul sedintei, functionari din administratia locala si membri ai grupului de lucru instituit pentru a coordona actiunile de pregatire a alegerilor in capitala s-au aratat ingrijorati de mai multe prevederi ale Codului electoral care, spun ei, nu stipuleaza clar regulile de joc. Vladimir Sarban, pretorul sectorului Centru, a spus ca listele electorale nu sunt destul de securizate, din moment ce ele trebuie afisate.
Totodata, functionarii au atentionat ca nu este descrisa modalitatea de inchiriere a localurilor pentru intalniri cu alegatorii, inclusiv marimea platii colectate in acest sens. La acest subiect secretarul CEC a spus ca pot fi inchiriate localuri stabilite din timp, lista carora trebuie facuta publica, iar plata colectata trebuie sa fie aceeasi pentru toti solicitantii. De asemenea, acesta a spus ca banii trebuie platiti in avans.

Saptamana trecuta Comisia de distribuire a mijloacelor Fondului de rezerva a administratiei municipale a alocat peste jumatate de milion de lei pentru organizarea alegerilor in capitala. Dupa aprobarea de catre Consiliul municipal Chisinau a acestei sume, ea va trebui distribuita preturilor, care deocamdata nu pot efectua nici o operatiune financiara, din cauza conturilor sechestrate.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T