CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu: Decizia Curţii de la Haga privind Kosovo nu are nimic în comun cu problema transnistreană

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu neagă orice implicaţie pe care ar putea să o aibă decizia de joi a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) asupra conflictului transnistrean.
Moldova Azi, 23 iulie 2010, 14:44
Mihai Ghimpu: Norma internaţională privind Kosovo nu are nimic în comun cu problema transnistreană

„Sunt lucruri diferite", a menţionat preşedintele Ghimpu.

„Kosovo înseamnă un conflict etnic, la noi este un conflict politic şi nu are absolut nimic în comun. În Transnistria locuiesc 42% români/moldoveni, 28% ucraineni şi 23% ruşi şi situaţiile nu pot fi comparate", a adăugat Ghimpu

Preşedintele interimar a mai remarcat că în Transnistria este vorba de un conflict moldo-rus, fapt confirmat, potrivit lui, prin Acordul semnat în 1992 de foştii preşedinţi ai Rusiei şi Republicii Moldova Boris Elţin şi, respectiv, Mircea Snegur şi hotărârea CEDO în cazul Ilaşcu.

Ghimpu a menţionat că Republica Moldova nu-şi schimbă poziţia în privinţa recunoaşterii Kosovo. De menţionat că parlamentul moldovean a adoptat la 22 februairie 2008 o declaraţie în care a condamnat recunoaşterea independenţei Kosovo.

Potrivit avizului consultativ emis joi de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), declaraţia de independenţă a Kosovo, din 17 februarie 2008, nu încalcă dreptul internaţional și nici rezoluția Consiliului de Securitate 1244.

Belgradul a depus cazul la Curtea de la Haga în 2009, spunând ca declaraţia liderilor etnici albanezi din Kosovo a violat integritatea teritorială a Serbiei.

Hotărârea Curții de la Haga nu este obligatorie, ci consultativă. Ea ar putea avea, însă, implicații pentru regiune cu mișcări separatiste.

Ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic a declarat că Serbia nu va recunoaște sub nici un fel de circumstanțe declarația de independență a așa-numitei Republici Kosovo. Totodată, preşedintele Serbiei, Boris Tadic a spus că decizia CIJ trebuie dezbătută la adunarea generală ONU în septembrie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T