CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Voronin nu are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat prezidenţial consecutiv

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin nu are dreptul să candideze la funcţia de şef al statului la următoarele alegeri prezidenţiale.
Moldova Azi, 3 august 2010, 13:38

O decizie în acest sens a fost adoptată, marţi, 3 august de către Curtea Constituţională.

Curtea a decis că persoana, care a îndeplinit funcţia de preşedinte timp de două mandate consecutive, nu poate candida în cazul în care după exercitarea celui de-al doilea mandat a intervenit vacanţa funcţiei, interimatul fiind asigurat de preşedintele parlamentului sau de premierul ţării.

Sesizarea a parvenit din partea Comisiei juridice a parlamentului, care a cerut Curţii Constituţionale să aprecieze dacă o persoană poate îndeplini funcţia de preşedinte al ţării, dacă a fost şef al statului două mandate consecutive, iar după al doilea mandat a intervenit vacanţa funcţiei.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, „nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive".

Prin această decizie, Curtea a pus capăt dezbaterilor referitor la aplicarea respectivului articol din Constituţie, a comentat preşedintele Comisiei juridice, Ion Pleşca. El, însă, a menţionat că Voronin va avea dreptul să candideze la alegerile prezidenţiale ulterioare.

Solicitat să se expună asupra acestei hotărâri, secretarul executiv al Partidului Comuniştilor a declarat că formaţiunea sa, spre deosebire de Alianţa pentru Integrare Europeană, nu comentează deciziile Curţii Constituţionale

Vladimir Voronin a fost preşedinte al ţării două mandate consecutive, în perioada 2001-2009, după care şi-a anunţat demisia la 11 septembrie 2009. În prezent, funcţia de preşedinte interimar al ţării este exercitată de Mihai Ghimpu, în virtutea funcţiei sale de preşedinte al parlamentului.

La 5 septembrie urmează să se desfăşoare un referendum constituţional, privind modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, după care, în luna noiembrie, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate şi alegeri prezidenţiale, concomitent. .

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T