CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu a semnat legea, care a scandalizat Alianţa

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat, miercuri, 6 octombrie, controversatul proiect de lege aprobat lunea trecută de guvern prin care îşi asuma răspunderea pentru modificarea bugetului pentru a fi alocate circa 400 milioane de lei pentru sporirea contribuţiilor sociale şi alocarea ajutorului pentru sinistraţi.
Moldova Azi, 6 octombrie 2010, 15:55
Mihai Ghimpu:Semnez legea de asumare a raspunderii de catre guvern si azi ne vom stradui ca sa fie promulgata

Ghimpu a semnat aceste proiect în prezenţa presei, dar şi a altor doi lideri ai AIE - Marian Lupu şi Serafim Urechean, nu înainte de a-l acuza pe Filat că a încălcat constituţia şi legislaţia.

El a spus că a solicitat juriştilor să examineze constituţia, iar din explicaţia acestora reiese că guvernul are dreptul să-şi asume răspunderea, dar guvernul trebuia să înainteze proiectul biroului permanent al parlamentului, după care legislativul să i-a o decizie şi să-l anunţe pe premier.

"Parlamentul examinează, deputaţii pot veni cu amendamente şi după asta anunţă care este poziţia parlamentului. Dacă guvernul nu e de acord cu hotărârea parlamentului, premierul vine în parlament şi anunţă că îşi asumă răspunderea pentru implementarea proiectului respectiv", a explicat Ghimpu.

În acest context, Ghimpu l-a acuzat pe Filat că a încălcat constituţia. "Domnul prim-ministru a încălcat Constituţia şi eu ca preşedinte nu trebuie să admit astfel de lucruri", a declarat el.

Totuşi, Ghimpu a spus că din moment ce parlamentul nu a înaintat moţiunea, proiectul a intrat în vigoare după 72 de ore şi el este obligat să semneze legea, apoi să o promulge. "O semnez şi ne vom strădui să fie promulgată până la sfârşitul zilei, ca cetăţenii să primească ajutorul pe care îl merită din partea majorităţii parlamentare formată din patru partide şi nu din unul", a mai declarat Ghimpu.

Vlad Filat a respins acuzaţiile că ar fi încălcat Constituţia cerându-i lui Ghimpu să consulte legea înainte de a face asemenea declaraţii. "Eu nu am încălcat constituţia. Dacă cineva consideră că a fost încălcată constituţia, îi recomand să se adreseze Curţii Constituţionale. Şeful statului înainte de face afirmaţii trebuie să consulte norma legală pentru că acest mesaj este periculos pentru societate".

La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat Legea organică privind modificările şi completările la Legea Bugetului de Stat pe anul 2010, Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 şi Legea privind compensaţiile sociale în perioada rece a anului 2010. Aceste modificări prevăd o majorare cu 20% a pensiilor, fără aprobarea de către Parlament.
Proiectul de lege al Guvernului prevede acordarea de compensaţii sociale la peste jumătate de milion de pensionari şi 30 mii familii social-vulnerabile (112,8 mil. lei suplimentar), alocarea a 100 mil. lei suplimentar pentru subvenţionarea agriculturii şi a 36,6 mil. lei suplimentar pentru învăţământ etc.

Aprobarea proiectului respectiv de către guvern a provocat la începutul săptămânii trecute neînţelegeri în cadrul AIE, iar cei trei lideri l-au acuzat pe Filat că a manipulat membrii guvernului şi că s-a condus de interese electorale.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T