CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CEC a înregistrat în prima zi 12 partide

Luni, 4 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat douăsprezece partide în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Reprezentanţii partidelor au extras deja numerele care le vor determina locul în buletinul de vot, astfel stabilindu-se prima ordine prealabilă.
Moldova Azi, 6 octombrie 2010, 17:16

În urma tragerii la sorţi, efectuată luni, 4 septembrie, la sediul CEC, primul în buletinul de vot a fost înscris Partidul Naţional Liberal (PNL). Acesta este urmat de Partidul Democrat (PDM), locul trei revenindu-i Partidului Liberal (PL). Partidul Comuniştilor (PCRM) este la coadă, ocupând poziţia a 12-a.

Procedura de tragere la sorţi a fost aşteptată de cei peste 30 de politicieni adunaţi în sală, dublaţi de tot atâţia jurnalişti. După ce secretarul CEC, Iurie Ciocan a demonstrat siguranţa plicurilor, în care ulterior au fost introduse numerele corespunzătoare ordinii în listele electorale, reprezentanţii partidelor au trecut la sesiunea de "defilare" prin faţa obiectivelor fotojurnaliştilor şi cameramanilor pentru a-şi etala mâinile norocoase.

Când suspansul a atins notele superioare, au fost desfăcute şi plicurile, în ordinea selectării acestora de către concurenţii electorali. Eliberaţi de emoţii, reprezentanţii partidelor şi-au exprimat convingerea că numărul extras le va purta noroc la alegeri. În timp ce unii l-au asociat cu divinitatea, cu onomastica sau cu notele de la şcoală, alţii s-au bucurat că cifra a coincis cu data înregistrării.

"Am venit primii pentru a depune actele la CEC şi am tras cifra norocoasă pe care am meritat-o", a declarat Vitalia Pavlicenco, liderul PNL. Ea şi-a exprimat îngrijorarea că unele partide din sfera puterii sau din afară ar putea să-i lipsească formaţiunea de acest număr. Pavlicenco nu a precizat despre cine este vorba.

"Numărul doi este o cifră frumoasă, vom fi printre primii în listă", a spus candidatul PDM, Marcel Răducan. El şi-a exprimat speranţa că norocul, care este Republica Moldova, să se regăsească în această cifră.

Reprezenta PL, Corina Fusu a interpretat poziţia 3 obţinută de partidul său în buletinul de vot, făcând referinţă la sfânta treime. "Consider această cifră foarte bună, pentru că Dumnezeu este Sfânta Treime, deci Dumnezeu va ţine cu PL, pentru a duce la bun sfârşit schimbarea, pentru a avea democraţie şi bunăstare", a spus Corina Fusu, vicepreşedintele PL.

La divinitate au apelat şi reprezentanţii PCRM, care au reuşit să mascheze dibaci ultima poziţie din lista prealabilă prin referirea la 12 apostoli. "Noi nu suntem ultimii, noi avem numărul 12 şi suntem foarte fericiţi cu acest număr. Această cifră coincide cu numărul apostolilor. Iată aşa", a declarat Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM.

Celelalte partide au obţinut poziţiile prealabile în buletinul de vot după cum urmează. Partidul Moldova Unită - sub numărul 4. Acesta este urmat de PPCD. Mişcarea Acţiune Europeană va fi pe locul 6. Partidul politic "Patrioţii Moldovei" - pe 7, urmat de Partidul pentru Neam şi Ţară. Locul 9 i-a revenit Partidului Republican, locul 10 - Alianţei Moldova Noastră, iar locul 11 - Partidului Umanist.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Ştirbu a menţionat că până la moment CEC nu a sesizat informaţii despre posibile încălcări de la norma legală în procesul de înregistrare a listelor electorale depuse de partide. El a mai adăugat că în termen de 7 zile se va verifica corectitudinea fiecărui document prezentat de formaţiuni.

Membrii Comisiei Electorale Centrale au început, luni, 4 octombrie, înregistrarea concurenţilor electorali pentru noul scrutin, procedura urmând să continue până la data de 28 octombrie. Partidele vor fi înscrise în buletinul de vot în dependenţă de numărul scos în urma procedurii de tragere la sorţi. Această procedură va avea loc în fiecare zi, la ora 17.00.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T