CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

CEC va consulta Parlamentul privind organizarea unui nou referendum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis miercuri suspendarea înregistrării grupului de iniţiativă care doreşte organizarea unui referendum pentru acordarea limbii ruse statut de limbă oficială, din cauza unor controverse de ordin legislativ.
Moldova Azi, 14 octombrie 2010, 17:43
Nicolai Dudoglo: Cred că CEC pur şi simplu nu a vrut să-şi asume responsabilitatea

CEC urma miercuri să ia o decizie pe marginea cererii înaintate de grupul de iniţiativă, dar a decis să se adreseze parlamentului pentru a interpreta legislaţia, după care îşi va anunţa verdictul.

„Sunt o noutate pentru Republica Moldova cazurile când cetăţenii iniţiază revizuirea Constituţiei", a declarat preşedintele CEC Eugeniu Ştirbu. „Legislaţia prevede două proceduri diferite în acest sens - Codul electoral şi Legea cu privire la iniţiativa populară de revizuire a Constituţiei, de aceea ne adresăm parlamentului pentru interpretare", a spus el.

Nicolai Dudoglo, liderul grupului de iniţiativă, primarul municipiului Comrat crede că CEC nu a dorit să-şi asume responsabilitatea pentru o decizie în acest sens şi a anunţat că ar putea să se adreseze instanţelor de judecată. "Vom aştepta 30 de zile şi dacă nu vom avea un răspuns, ne asumăm dreptul să ne adresăm în judecată", a declarat el.

La 24 septembrie la Comrat a avut loc adunarea de constituire a grupului de iniţiativă. Membrii acestuia sunt, în mare parte, reprezentanţi ai unor ONG-uri ale minorităţilor naţionale, care intenţionează organizarea unui referendum constituţional pentru introducerea limbii ruse ca a doua limbă oficială.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Teodor, 16 octombrie 2010, 17:21
Doresc să aflu de la Nicolai Dudoglo, liderul grupului de iniţiativă, primarul municipiului Comrat, care sînt principalele probe de a organiza un aşa referendum, care cere cheltuieli considerabile şi multă vreme piedută în zadar.
Chiar acestui primar nu-i ajunje:
- că toate legile şi actele normative în vigoare sînt traduse în limba rusă;
- că în toate instanţele statale şi private liber se vorbeşte şi se scrie nu numai în limba de stat dar, în majoritatea cazurilor, în limba rusă;
- că în Rusia şi în alte ţări europiene nici nu visează de a întroduce limba rusă- ca limbă de stat;
- că deja ar trebui de pus întrebarea de a introduce nu limba rusă, dar limba engleză, fapt care total se înscrie cu politica ţării.

Mai mult, dul Nicolai Dudoglo, ca funcţionar public şi cu funcţii de răaspundere, ar trebui să înţăleagă, că întroducerea limbei rusă ca limbă de stat, ar însămna "o ocupaţie", de a nu recunoaşte limba moldovenească, de a nu executa legislaţia în domeniu etc, etc
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T