CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PLDM invinuieste organele de forta ca se implica ilegal in procesul politic...

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) sustine ca implicarea ilegala a organelor de forta in procesul politic se intensifica.
INFOTAG, 19 februarie 2009, 17:20

Chisinau, 19 februarie ( INFOTAG ). La conferinta de presa sustinuta miercuri seara, secretarul general al PLDM Victor Rosca a comunicat ca masina in care se afla a fost retinut de un echipaj al politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie Chisinau.

"Noi ne intorceam de la tipografia de unde ridicasem materialul publicitar cu sigla PLDM. Politistii au vrut sa perchezitioneze automobilul din motiv ca vor sa vada daca materialele din masina corespund cu cele declarate in foaia de parcurs. La rindul sau, seful politiei municipale, Iacob Gumenita, a declarat ca detine informatii precum ca materialele publicitare ar fi false", a comunicat Rosca. Avocatul Vitalie Nagacevschi, membru PLDM, care a mers la politie, a cerut colaboratorilor politiei sa intocmeasca un proces verbal de perchezitie.

"Neavind nici o baza legala pentru intocmirea procesului verbal, politistii au refuzat sa o faca si l-au eliberat pe Victor Rosca, dupa ce i-au cerut in scris explicatii privind circumstantele in care a avut loc retinerea", a precizat Nagacevschi.

Membrii PLDM au precizat ca acesta este deja al treilea caz de la inceputul saptaminii curente, cind organele de forta se comporta abuziv fata de PLDM.


 

...IAR MAI RESPINGE AFIRMATIILE PARTIDELOR DE OPOZITIE PRIVIND IMPLICAREA COLABORATORILOR SAI IN CAMPANIA ELECTORALA

Chisinau, 19 februarie ( INFOTAG ). Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei a respins afirmatiile partidelor de opozitie privind implicarea colaboratorilor sai in campania electorala pentru alegerile parlamentara. Despre aceasta se spune in declaratia MAI citata de INFOTAG.

In ajun mai multe partide de opozitie au depus o plingere la Comisia Electorala Centrala precum ca colaboratorii MAI impiedica intrunirile electorale cu alegatorii, provoaca conflicte la intilnirile la care participa reprezentantii opozitiei, impiedica desfasurarea campaniei electorale si distribuirea materialelor electorale.

La rindul sau, MAI si-a exprimat ingrijorarea "fata de frecventele incercari de discreditare intentionata a organelor de politie, de acuzatiile raspindite in adresa colaboratorilor MAI privind implicarea lor in campania electorala".

"Luind in considerare tensiunea emotionala a campaniei electorale, Ministerul Afacerilor Interne nu exclude faptul ca in multe "cazuri cunoscute" este vorba sau de dezinformarea intentionata, sau de provocarile orientate spre crearea unei imagini umilitoare a politiei, precum si a calitatii standardelor democratice din Republica Moldova", se spune in declaratie.

MAI subliniaza ca "misiunea sa in cadrul alegerilor parlamentare tine exclusiv de asigurarea securitatii cetatenilor si respinge categoric orice forme de implicare de partea unor sau altor concurenti politici".

"MAI constientizeaza ca o asemenea implicare nu aduce autoritate nici unei formatiuni politice si nu ofera mai multe sanse in goana electorala", se spune in declaratie.

Ministerul Afacerilor Interne cheama toti concurentii politici "sa se abtina de la politizarea intentionata a activitatii organelor de drept".Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Spartac, 4 martie 2009, 07:40
Programul global al ONU continuă la LASM

În toamna anului 2008 elevii de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei s-au implicat activ în activităţile organizate de ONU. A fost pusă în dezbatere moţiunea „Oamenii ar trebui să întreprindă măsuri pentru prevenirea procesului de încălzire globală”. Ca rezultat LASM s-a plasat pe locul I în Republica Moldova şi pe locul II în lume.

Rezultatele pot fi urmărite pe adresa: http://www.thepeoplespeak.org/activities/global-debates/total-points-fall-2008.html. de asemenea unele rezultate ale activităţii elevilor sunt plasate pe site create cu puterile proprii:
http://lashm.ucoz.com
http://www.lasm.3dn.ru
http://debaterilasm.ucoz.com

În această primăvară continuă a doua etapă, unde de asemenea e necesară o concentrare a tuturor forţelor pentru a realiza mai multe activităţi. E clar că soluţionarea problemelor schimbării de climă nu pot avea loc fără acţiuni concrete în comunitate. Dar de fapt ar trebui să demonstreze o mai mare implicare statele dezvoltate, deoarece mai mult consuma din natura şi ar trebui sa demonstreze o mai mare responsabilitate pentru soluţionarea problemelor ecologice.
De la sine e clar că trebuie sa acţionam toţi împreuna. Lumea este în pericol datorita acţiunilor oamenilor, indiferent în ce ţară locuiesc. Consideram că fiecare persoana are de făcut multe lucruri importante, dar sigur ca nu se compara cu puterea marilor state si deciziile marilor conducători. Ar fi bine sa propui ce pot face guvernele marilor state pentru a schimba situaţia in lume cu referire la schimbarea climei.

Cu acest scop în Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei continuă acţiunile în cadrul programului global, printre care: dezbatere publica, care va fi organizată pe 21 martie; acţiuni în comunitate, redactarea unor foto eseuri, elaborarea de proiecte, expedierea unor demersuri către aleşii poporului, articole publicate în mijloacele mass-media, producerea de video filme PSA, video jocuri, crearea de site-uri, blog-uri, proiecte de lecţii, întâlniri cu persoane-resursă etc.
Noi dorim nu doar prezentarea unor dezbateri publice, dar şi organizarea unor discuţii constructive la nivel de comunitate. Liceenii LASM se adresează către tinerii din lume şi din Moldova să participe la discutarea problemei efectelor încălzirii globale.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T