CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Slovacia aderă la Centrul Comun de vize la 1 noiembrie

Din 1 noiembrie curent, cetăţenii Republicii Moldova vor putea obţine vize pentru Slovacia la Centrul Comun de Vize de la Ambasada Ungariei, a anunţat miercuri ambasadorul Ungariei la Chişinău, György Varga.
Moldova Azi, 27 octombrie 2010, 16:25

Slovacia va deveni astfel a 14-a ţară care va elibera vize la Centrul comun, iar de la 1 ianuarie va mai adera un stat, a menţionat ambasadorul, evitând să spună care va fi acesta. De asemenea, potrivit lui Varga, pe viitor, încă două ţări vor adera la Centru.

Potrivit ambasadorului ungar, numărul vizelor eliberate în aceste an va fi de peste două ori mai mare în comparaţie cu anul 2009. Astfel, doar până la această dată, la Centrul Comun de Vize au fost depuse peste 14 mii de solicitări, dintre care peste 12,5 mii au fost satisfăcute, în comparaţie cu 7 mii de vize pe parcursului anului 2009.

Cele mai solicitate destinaţii sunt Grecia - 4,7 mii, Ungaria - peste 2,5 mii, Austria - circa 1,5 mii şi Olanda - aproape 1,4 mii de vize. Circa o treime din solicitanţii de vizite pleacă în vizită, în special în Grecia, peste 2,9 mii de vize au fost solicitate în scopuri turistice, dintre care mai mult de jumătate în Grecia, iar aproximativ 2,3 mii  - în scopuri de afaceri, dintre care o treime în Olanda.

Circa 56% din vizele acordate în acest an au fost gratuite, iar rata refuzurilor a constituit 9% din totalul de solicitări, faţă de 13% în 2009.

"Aş vrea ca Centrul Comun de vize să fie lichidat cât mai curând", a declarat Varga, referindu-se la negocierile pe care le poartă guvernul privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

Centrul Comun de vize şi-a început activitatea la 25 aprilie 2007, scopul fiind simplificarea procedurii de obţinere a vizelor în special în statele europene care nu au o reprezentanţă diplomatică în Republica Moldova.

Până în prezent, Centrul Comun de vize elibera vize pentru Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Slovenia, Suedia şi Ungaria.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T