CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

M1 face partizanat Partidului Comunistilor, arata rezultatele unei monitorizari

Televiziunea platita din banii contribuabililor, Moldova 1, face partizanat Partidului Comunistilor (PCRM), aflat la guvernare din 2001 in R. Moldova, arata rezultatele unei monitorizari efectuate de Asociatia Presei Electronice (APEL). Raportul a fost prezentat vineri, 20 februarie, la o conferinta de presa la Agentia Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 20 februarie 2009, 17:22

2009-02-20/15:27/Chisinau (IPN) Televiziunea publica este insotita in practicarea partizanatului politic pro-PCRM de altele doua statii private din Chisinau: NIT si N4. Datele monitoringului arata ca EU TV prezinta in volum majorat materiale pozitiviste despre Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), iar toate cele patru statii mentionate difizeaza reportaje si emisiuni in care sunt denigrati oponentii politici ai PCRM si PPCD.

Monitorizarea APEL-ului a vizat perioada pre-electorala, 1 ianuarie - 3 februarie, timp in care au fost analizate emisiunile cu actori politici difuzate de 9 televiziuni din Chisinau. „O serie de posturi (M1, NIT, N4) s-au aratat ghidate de interesele politice ale PCRM, iar EU TV a acordat prioritate PPCD", se spune intr-un comunicat distribuit la conferinta. „Totodata e de remarcat faptul ca alte posturi (PRO TV, TV 7 si TVC 21) au probat atasamentul lor fata de valorile pluralismului politic si abordarii echidistante a evenimentelor si fenomenelor din societate", se mai spune in comunicatul APEL.

Expertul APEL Vasile State, coordonator al proiectului de monitorizare, a spus ca raportul va fi trimis in primul rand Consiliului Coordonator al Audiovizualui, institutia responsabila pentru supravegherea implementarii Codului audiovizualului. El a adaugat ca rapoarte vor fi trimise si televiziunilor monitorizate, precum si observatorilor in campania electorala.

Decanul Facultatii de Jurnalism a Universitatii de Stat din Moldova, Constantin Marin, a spus ca „articolul 7 din Codul audiovizualului scrie foarte clar cum trebuie sa se comporte televiziunile cand fac referire la un partid, la o opinie de partid, sau alta. Daca raportati aceste prevederi la materialul statistic, veti vedea ca o buna parte din televiziuni nu se conformeaza acestor prevederi".

Raportul de 36 de pagini a constatat ca M1 a difuzat 161 de stiri in care presedintele Vladimir Voronin este plasat in context pozitiv, urmat de prim-viceministrul Igor Dodon (25 stiri) si premierul Zinaida Greceanai, care a aparut in 20 de stiri. PCRM a fost prezentat de televiziunea publica in context pozitiv in 193 de stiri, urmat de Partidul Social-Democrat (6) si Alianta Moldova Noastra (3).

Liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, este politicianul cel mai putin agreat de M1. El a fost plasat in context negativ in 24 de stiri, urmat de liderul Uniunii Centriste, Vasile Tarlev (16). Urecheanu si partidul sau sunt cel mai des prezentati in lumina negativa si de EU TV , PRO TV si TV 7, in timp ce primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca este primul in „lista railor" la NIT si N4.

Proiectul APEL este finantat de Delegatia Comisiei Europene in Moldova si se desfasoara in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009. El urmareste sa contribuie la asigurarea unui proces electoral corect, transparent si democratic si la formarea deprinderilor profesionale la televiziune de a prezenta politicienii in mod impartial si echilibrat.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T