CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Imposibilitatea retragerii trupelor militare ruse din Moldova este doar un pretext, expert

Declaraţia făcută la finele săptămânii trecute de Ministerul rus al Afacerilor Externe potrivit căreia această ţară nu-şi retrage trupele militare pentru că a eşuat reglementarea politică a conflictului transnistrean, este doar un pretext, consideră analistul de politică externă Radu Vrabie.
Moldova Azi, 3 noiembrie 2010, 13:57
Radu Vrabie: Declaratiile MAE rus privind modificarea fortelor de pacificatori intra in contradictie cu declaratiile lui Medvedev

"Este un pretext ca şi multe altele. În 2000 Rusia declara că (cetăţeanul rus) Igor Smirnov nu permite aceasta. Face parte dintr-un joc diplomatic şi Rusia încearcă să obţină cât mai multe cedări din partea UE", a comentat analistul în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest context este foarte important ca Republica Moldova să transmită mesaje cum vede reglementarea transnistreană. "Discuţiile dintre liderii de la Moscova, Berlin şi Paris s-au ridicat la un nivel foarte înalt, dar noi trebuie să ajutăm partenerii europeni să ne poată ajuta pe noi", a mai declarat el.

Referindu-se la aceleaşi declaraţii, potrivit cărora Rusia nu doreşte nici modificarea formatului misiunii de pacificare, Vrabie a spus că acestea intră în contradicţie cu ce a declarat Medvedev şi dorinţa de a schimba misiunea de pacificare. "Acest fapt pune un semn de întrebare - cine conduce Rusia şi cât de ferme sunt acele declaraţii pe care le face Medvedev", a mai menţionat analistul.

El a remarcat că în ultimii 18 ani nu au avut loc confruntări militare pe Nistru, dar aceasta nu se datorează doar misiunii de pacificare. Misiunea de pacificare şi-a făcut rolul, dar după 20 de ani nu mai există necesitatea în o asemenea misiune militară, a mai declarat Radu Vrabie. "Situaţia ne permite să avem mai mulţi observatori civili sau o misiune poliţienească internaţională în calitate de observator în procesul de negocieri, decât o misiune militară,care nu-şi îndeplineşte obligaţiile bine, iar ultimele incidente demonstrează că a fost puţin eficientă", a mai spus el.

Rusia nu intenţionează să-şi retragă trupele de menţinere a păcii din Transnistria, considerând că o asemenea măsură ar putea conduce la confruntări directe între părţile aflate în conflict, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko.

El a reiterat poziţia Moscovei, potrivit căreia prezenţa militară rusă în Transnistria corespunde în totalitate cu statutul Rusiei de stat garant în reglementarea conflictului. Diplomatul rus a spus că mandatul trupelor de menţinere a păcii reflectă continuitatea participării Rusiei în această operaţie, "cu perspectiva atingerii unor înţelegeri politice privind reglementarea conflictului".

Într-un comentariu difuzat marţi seara, ca răspuns la declaraţiile recente ale diplomaţiei de la Moscova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova atrage atenţia asupra necesităţii retragerii armamentului şi armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi asupra modificării misiunii de pacificare din Transnistria.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T