CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comuniştii în scădere, Voronin cel mai apreciat politician, potrivit primului sondaj din campania electorală

Viitorul parlament va fi format din patru partide, dintre care Partidul Comuniştilor ar deţine circa 42 de mandate, potrivit primul sondaj de opinie făcut public în această campanie electorală, fiind realizat de CBS-Axa şi compania CSOP din Bucureşti.
Moldova Azi, 4 noiembrie 2010, 15:47
George Popescu prezinta rezultatele primului sondaj de opinie publicat in campania electorala

Astfel, potrivit rezultatelor, Partidul Comuniştilor ar acumula circa 39% din voturile cetăţenilor care au prezentat o intenţie de vot (circa 50% din totalul respondenţilor). Comuniştii ar fi urmaţi de PLDM, cu 21%, PDM - 19%, PL - 13%. Alte formaţiuni cu şanse de a intra în parlament ar fi MAE cu 3% şi AMN - 2%.

Într-o asemenea situaţie, comuniştii ar deţine circa 42 de mandate, în timp ce celelalte trei partide care în prezent constituie Alianţa pentru Integrare Europeană - 59.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin continue să se bucure de cea mai mare încredere a electoratului - 21%, urmat de premierul Vlad Filat - 14%, Marian Lupu - 10% şi Mihai Ghimpu - 6%. În acelaşi timp, circa 30% din respondenţi au declarat că nu au încredere în nimeni.

Circa două treimi din participanţii la sondaj au declarat că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită şi doar 23% cred că direcţia este bună

45% au declarat că viaţa lor s-a înrăutăţit în comparaţie cu acum doi ani şi doar 16% spun că e mai bună. Ceva mai mult de un sfert speră să trăiască mai bine peste un an, iar 17% cred că vor trăi mai prost.

Problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni sunt: creşterea preţurilor, şomajul, sărăcia şi viitorul copiilor. În acelaşi timp, lipsa preşedintelui, spre exemplu, îi îngrijorează pe doar 3% dintre respondenţi.

86% din respondenţi s-au declarat dezamăgiţi de politica din ţară, iar 88% de certurile dintre partide. 57% cred ca ar trebui schimbată Constituţia şi aproximativ acelaşi număr de respondenţi cred că este prea multă democraţie în R. Moldova. 52% au declarat că era mai bine pe timpul preşedinţiei lui Voronin, iar 44% cred că revenirea comuniştilor va sărăci ţara. 31% au declarat că mai bine ar părăsi ţara decât ar încerca să schimbe ceva, în timp ce două treimi nu au fost de acord cu această afirmaţie.

Opţiunile de politică externă a cetăţenilor sunt împărţite în jumătate

48% cred că Republica Moldova ar trebui să fie mai aproape de Rusia, iar 49% - de occident. 47% ar prefera ca ţara să devină membră a UE, iar 46% - să rămână în CSI. 3% ar opta pentru unirea cu România, potrivit aceluiaşi sondaj.

Sondajul a fost realizat la comanda companiei Public Media, în perioada 2-30 octombrie pe un eşantion de peste 1.500 de persoane. Marja de eroare anunţată de organizatori este de 2,5%.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T