CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2011

Declaraţia a fost făcută, joi, după şedinţa Guvernului, de către premierul Vlad Filat, care a menţionat că acesta este obiectivul Chişinăului pentru anul viitor.
Moldova Azi, 11 noiembrie 2010, 12:09

„Ajungând să avem o anumită calitate şi un anumit progres în ajustarea a tot ce înseamnă activitatea din Republica Moldova la valorile europene, vom putea depune această cerere de aderare. Şi acest lucru noi îl vom realiza - la nivel de îndeplinire a condiţiilor şi la nivel de aplicare", a declarat premierul Filat.

Referindu-se la acelaşi subiect, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a declarat marţi seara în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la un post privat de televiziune că cererea de aderare la UE va putea fi depusă doar în cazul în care alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie vor fi câştigate de partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană, şi nu de Partidul Comuniştilor.

Integrarea Europeană constituie o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova, susţinute de cele patru partide care constituie în prezent coaliţia de guvernare de la Chişinău, în ultimul an fiind realizate progrese importate în apropierea de UE. Partidul Comuniştilor, însă, pledează pentru aderarea la uniunea vamală Rusia-Bielarus-Kazahstan.

Iurie Leancă a mai reiterat faptul că cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în UE în anul 2012, cum anunţase anterior şi premierul Filat. Potrivit lui, Republica Moldova a realizat deja cel puţin 60-70% din cerinţele pentru liberalizarea regimului de vize, chiar înainte de a primi foaia de parcurs din partea UE.

La 25 octombrie, Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a invitat Comisia Europeană să elaboreze un plan de acţiuni de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T