CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Participantii la o ampla manifestatie de protest au cerut autoritatilor sa asigure dreptul la vot al cetatenilor R. Moldova de peste hotare

Participantii la un mars de protest, desfasurat duminica, 22 februarie, in centrul capitalei, au cerut autoritatilor sa asigure dreptul la vot cetatenilor R. Moldova de peste hotare. Potrivit organizatorilor - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), la manifestatie au participat peste 20 de mii de persoane, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 23 februarie 2009, 18:18

2009-02-22/14:18/ Chisinau (IPN) Protestatarii veniti din mai multe raioane ale republicii s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), purtand pancarte si steaguri ale PLDM, R. Moldova si Uniunii Europene. Ulterior, ei s-au deplasat pe bulevardul Stefan cel Mare si au continuat protestul in fata Presedintiei.

Potrivit presedintelui PLDM, Vlad Filat, scopul manifestatiei a fost de a „da unda verde votului cetatenilor moldoveni aflati peste hotare". Concetatenii nostri aflati peste hotare au dreptul si vor prin vot sa decida soarta tarii", a declarat Vlad Filat de pe scena instalata in PMAN.

„Acum 10 ani Voronin si cu Rosca au dat startul activitatii lor infractionale, au demisionat un guvern democratic si au instaurat primul guvern comunist. Anume la aceasta data a si inceput exodul masiv al cetatenilor nostri peste hotare. Din 1999 pana in 2001 au parasit R. Moldova 300 mii de oameni. Din 2001 pana in 2009, sunt peste un milion", a spus prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase.

„Peste un milion de cetateni ai R. Moldova cer sa li se dea dreptul sa voteze pe 5 aprilie, cer sa li se deschida sectii de vot in localitatile unde sunt comunitati mari de moldoveni", a mentionat si prim-vicepresedintele PLDM, Mihai Godea. Potrivit acestuia „refuzul autoritatilor comuniste de a deschide sectii de votare acoperindu-se cu lipsa cadrului legal este o minciuna sfruntata". „In istoria R. Moldova au existat mai multe cazuri cand au fost deschise sectii de votare in alte orase in afara de cele unde sunt reprezentante diplomatice ale R. Moldova. Deci, este nevoie doar de o hotarare in acest sens pentru ca cetatenii nostri din Italia, Franta, Irlanda, Spania, Portugalia, Federatia Rusa, Romania, Germania s.a.m.d. sa poata vota, sa-si poata exprima optiunea pentru viitorul R. Moldova", a explicat Mihai Godea.

Manifestantii au pastrat un minut de reculegere in memoria poetului Grigore Vieru, plecat in lumea celor drepti acum 40 de zile. Fiul poetului, Calin Vieru, membru PLDM si candidat cu nr. 6 pe lista electorala a formatiunii, a amintit ca poetul spunea: „Tu neamule, adunat gramajoara poti sa-ncapi intr-o singura icoana". „Astazi devine tot mai greu sa ne-adunam gramajoara. Astazi tot mai putini din noi au cate o icoana. Astazi vorbim in limbi diferite cu bunul Dumnezeu de parca el n-ar fi unul singur", a remarcat Calin Vieru. El a indemnat moldovenii de pretutindeni sa se ia de maini, sa se adune gramajoara, sa faca o icoana pentru a decide viitorul tarii.

Participantii la manifestatie au adoptat o Rezolutie, prin care au cerut autoritatilor R. Moldova sa deschida sectii de votare suplimentare in tarile in care traiesc si muncesc cetateni ai R. Moldova.

O manifestatie cu acelasi scop a fost organizata la 22 februarie de catre comunitatea moldovenilor din Irlanda, in centrul orasului Dublin.

Comisia Electorala Centrala a declarat in repetate randuri ca nu dispune de mecanism legal pentru a deschide sectii de votare suplimentare in strainatate, altele decat cele
de pe langa misiunile diplomatice ale R. Moldova.

Potrivit datelor oficiale, peste 300 mii de cetateni moldoveni sunt plecati peste hotare. Datele neoficiale indica un numar de peste un milion.

R. Moldova are circa 30 de misiuni diplomatice si oficii consulare in strainatate.

2009-02-23/16:08/ PLDM acuză poliţia că a împiedicat mai multe persoane să ajungă la mitingul de duminică

Chisinau (IPN) Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză poliţia rutieră că a oprit intenţionat patru autocare, cu circa 150 de persoane, care urmau să ajungă duminică, 22 februarie, la o acţiune de protest organizată de formaţiune în capitală, transmite Info-Prim Neo.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat luni, 23 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă că autobuzele veneau din Sângerei şi au fost oprite la ieşirea din Bălţi. „Poliţiştii şi-au motivat acţiune ca fiind un control de rutină şi au verificat actele şoferilor timp de o oră şi jumătate", a spus Filat.

Vlad Filat s-a arătat indignat şi de pasivitatea organelor de forţă. „Poliţia avea obligaţia să asigure ordinea publică şi securitatea circulaţiei în timpul mitingului şi a marşului de protest spre Preşedinţie. Angajaţii MAI s-au eschivat de la exercitarea atribuţiilor funcţionale, punând în pericol securitatea a peste 20 de mii de cetăţeni", a spus lid erul PLDM.

El a mai spus că cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare au fost intimidaţi şi ameninţaţi cu răfuiala fizică, în cazul în care vor continua să insiste asupra respectării dreptului lor electoral. „Este mai ceva decât pe timpul lui Stalin", a declarat Vlad Filat. În altă ordine de idei, acesta a spus că două panouri cu publicitate electorală din capitală au fost decupate în noaptea de duminică spre luni, iar un al treilea - a fost vandalizat. „Deranjează mesajul pe care îl transmitem", a adăugat liderul liberal-democrat.

PLDM spune că va acţiona în judecată „toate nelegiuirile", şi în funcţie de răspunsurile primite se va decide mersul de mai departe al lucrurile. Filat a spus că până acum nu a primit nici un răspuns la sesizările depuse.

Solicitat de Info-Prim Neo, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne a spus că „ ministerul respinge în mod categoric orice forme de implic are în susţinerea unor sau altor concurenţi electorali", iar declaraţiile venite din partea unor concurenţi electorali nu sunt altceva decât „încercări de discreditare intenţionată a organelor de poliţie".

La manifestaţia de protest de duminică aproximativ 20 mii de cetăţeni ai RM au cerut autorităţilor să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotarele ţării şi să asigure astfel dreptul la vot al moldovenilor care la 5 aprilie nu se vor afla în ţară.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T