CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu consideră neconstituţional Tratatul de frontieră cu România

Preşedintele interimar al Republicii Moldova consideră neconstituţional Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere. Pe de altă parte, Filat sugerează că declaraţiile lui Ghimpu ar ţine de campania electorală
Moldova Azi, 16 noiembrie 2010, 17:39
Vlad Filat: Chiar daca ne aflam intr-o campanie electorala, afirmatiile ce privesc interesul tarii trebuie bine cantarite

 "Tratatele interstatale sunt semnate de preşedinte. Premierul putea semna doar acorduri interguvernamentale", a declarat marţi,  Ghimpu, făcând referire la un articol din Constituţiei şi la Legea privind tratatele internaţionale.

"Este mai mult decât ilegal, este neconstituţional", a mai declarat Ghimpu referindu-se la Tratat şi acuzându-l pe Filat că şi-a depăşit atribuţiile. "Am mers pe încredere şi iată unde ajungem. Unii fac abuz aşa cum făceau şi comuniştii", a spus el.

În plus, Ghimpu şi-a exprimat îndoiala că acest Tratat va fi ratificat de parlamentul de la Chişinău. "Parlamentul nu poate ratifica un acord care contravine Constituţiei", potrivit lui.

În replică, Vlad Filat, a calificat declaraţiile preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu, privind neconstituţionalitatea Tratatului de frontieră cu România, ca fiind electorale.

Filat a declarat marţi presei că anunţul privind semnarea Tratatului a fost făcut într-un context "eminamente european" şi a sugerat "actorilor politici" să fie atenţi la impactul declaraţiilor pe care le fac în campania electorală.

"Eu credeam că, chiar dacă ne aflăm într-o campanie deloc uşoară, afirmaţiile ce privesc interesul ţării trebuie bine cântărite, mai ales dacă persoanele care le fac îndeplinesc funcţii înalte în stat", a comentat Vlad Filat.

"Tratatul privind regimul de frontieră între statul român şi Republica Moldova a avut loc într-un context eminamente european, iar anunţul privind semnarea acestui tratat a fost făcut de către preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Aceasta ar trebui să le dea de înţeles celor care fac afirmaţii că acest document a fost discutat în conformitate cu standardele europene şi criteriile juridice", a adăugat premierul Vlad Filat.

El a făcut apel către actorii politici "să-şi continue activitatea electorală, dar să aibă grijă de impactul pe care îl au declaraţiile pe care ei le fac".

"Dacă cineva consideră, sincer, că e voba de nereguli, să fac uz de instrumentarul pe care îl are la dispoziţie şi să se adreseze instituţiilor statului care au în atribuţie de a da calificative, inclusiv prin prisma constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii", a mai declarat Filat.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie, la Bucureşti, de ministrul român de externe Teodor Baconschi şi premierul de la Chişinău Vlad Filat.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T