CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

ONG-uri studiază integritatea viitorilor parlamentari

Un grup de ONG-uri reaminteşte concurenţilor electorali că mai pot semna până la 5 martie acorduri de colaborare în baza cărora vor fi verificate listele cu candidaţi.
Info-Prim Neo, 24 februarie 2009, 17:55

2009-02-24/12:57/ Chisinau (IPN) Marţi, 24 februarie, reprezentanţi ai Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat au declarat la o conferinţă de presă găzduită de agenţia Info-Prim Neo că 40 de jurnalişti de investigaţie elaborează deja profiluri ale viitorilor parlamentari.

La mijlocul lunii ianuarie, Iniţiativa le-a propus tuturor formaţiunilor politice din R. Moldova să semneze contracte de colaborare în cadrul unei campanii intitulată „Cunoasteţi candidatul" desfăşurată de cele şapte organizaţii neguvernamentale. Până la moment, astfel de contracte au fost semnate cu Partidul Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa „Moldova Noastră", Uniunea Centristă, Partidul Socialiştilor „Patria Rodina" şi Partidul Republican.

Lideri ai ONG-urilor din Iniţiativă, Petru Macovei şi Cornelia Cozonac, au spus că jurnaliştii de investigaţie reuşesc să colaboreze relativ uşor cu Camera Înregistrării de Stat, dar mai dificil cu Inspectoratul Fiscal sau cu Procuratura Generală. Jurnaliştii sunt în special interesaţi să verifice dacă declaraţiile de avere prezentate de candidaţi Comisiei Electorale Centrale (CEC) corespund realităţii.

„Atunci când demnitarii fac astfel de declaraţii, fiecare om care le citeşte trebuie să poată să spună: da, aici e totul clar", a spus Igor Boţan, preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEP). „Dar dacă sunt întrebări, dacă lucrurile nu se leagă, noi am putea sugerea autorităţilor să schimbe legea, astfel încât, citind aceste declaraţii să putem face concluzii adecvate. Adesea declaraţiile conţin informaţii lapidare, pe care le prezintă cum doresc, după care nu este clar cu ce stare a intrat deputatul în funcţie şi dacă, pest e patru ani, funcţia publică nu i-a fost o sursă de îmbogăţire ilicită", a precizat Igor Boţan.

Vorbitorii au spus că Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare în prezent, nu a dat curs inivitaţiei ONG-urilor de semna un contract în acest sens. Totodată, ei au precizat că, indiferent dacă au contract, vor fi analizate listele tuturor concurenţilor electorali. Partidelor semnatare Iniţiativa le va prezenta analizele până a le face publice, pentru a le da acestora posibilitatea să conteste datele. Liderilor formaţiunilor care au astfel de contracte jurnaliştii nu le vor investiga trecutul pentru a le crea profiluri.

ONG-urile din Iniţiativă spun că vor face publice informaţiile despre candidaţi la câteva zile înainte de sfârşitul actualei campanii electorale care se va încheia cu alegerile de la 5 aprilie.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost creată de un grup de organizaţii ale societăţii civile: Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Acces-Info şi Fundaţia Soros-Moldova.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T