CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Pentru alegerile din 28 noiembrie candidează membri de partid compromişi şi lideri „curăţei”, experţi

În lista Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC) cu 30 de candidaţi compromişi la funcţia de deputat nu se regăseşte niciun lider de partid.
Denis Zavorotnii, Moldova Azi, 23 noiembrie 2010, 12:15
Igor Boțan: „Reprezentanții partidelor manifestă atitudini egoiste - dacă le convine, cooperează, dacă nu le convine, găsesc pretexte”.

Potrivit lui Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), argumentul nepublicării informaţiei cu referire la liderii de partid îl constituie faptul că „liderii sunt cei care au încrederea unui număr mare de membri de partid, dar și de cetățeni, și ei sunt prezumați a fi curăței".

Totodată, Cornelia Cozonac a menționat că în listele negre urmau să intre majoritatea liderilor de partide, cu excepția doar a unu, doi dintre ei. „S-a sperat și s-a dorit, la fel ca și anul trecut, să se ofere liderilor de partide o șansă în plus pentru a-și curăța listele. Deci să lăsăm un loc pentru negociere, pentru că dacă îi includeam din start pe lideri în lista neagră, practic nu mai aveam cu cine discuta. E adevărat că nici nu au discutat, chiar dacă i-am scos din listă. Chiar nu au fost cooperante deloc", a spus Cornelia Cozonac.

Precizăm că în campaniile precedente în listele negre au apărut lideri de partide precum Vladimir Voronin sau Marian Lupu. Autorii monitorizării explică această decizie prin faptul că PCRM și PDM au refuzat atunci să coopereze cu Inițiativa Civică. Potrivit lor, în cazul celor care nu acceptă să coopereze, jurnaliștii nu au rețineri fundamentate să nu pună în prim plan lucrurile care par problematice.

Totuşi, potrivit președintelui Asociației Presei Independente (API), Pentru Macovei, candidații care au intrat în listele negre  nu au încălcat neapărat legislația RM și nu trebuie să fie anchetați penal, arestați și judecați. „Noi ne dorim ca cetățenii să nu fie puși în situația în care au de ales între un hoț mai mic și un hoț mai mare".

PCRM, deși anul acesta are mai puțini candidați care nu întrunesc criterii de integritate morală necesare unui ales al poporului - 22, comparativ cu 28 pentru alegerile din 29 iulie și 30 pentru cele din 5 aprilie 2009, în sondajele sociologice înregistrează o scădere de rating. În același timp, PLDM, care înregistrează o creștere în sondajele sociologice, în acest an are un număr mai mare de candidați compromiși - 3, comparativ cu 2 în 2009, pentru alegerile din 29 iulie și 1 pentru cele din 5 aprilie.

Iată cum explică acest fapt Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJ), organizație care face parte din Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat. „Dacă PLDM are mai mulți candidați compromiși decât anul trecut este pentru că anul acesta a fost la guvernare", a spus ea, precizând că PCRM are și a avut cei mai mulți candidați în listele negre pentru că a fost la guvernare timp de 8 ani.

Autorii monitorizării au expediat şi partidelor listele în speranţa că acestea vor renunţa la candidaţii ce trezesc suspiciunea că nu ar fi demni de a ajunge în parlamentul de după 28 noiembrie. Iurie Muntean, unul dintre candidaţii comunişti care apare pe listă califică iniţiativa drept lipsită de obiectivitate. „Compromişi? Ce-nseamnă compromişi? Ce-nseamnă nu corespund criteriilor de integritate morală? Care sunt aceste criterii? Trebuie să fac o concluzie în baza unor criterii cuantificate", a declarat Muntean, solicitat de Moldova Azi.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat monitorizează deja trei campanii consecutive, dar nu a reuşit să obţine retragerea vreunui candidat din cursă.

Potrivit lui Petru Macovei, aceasta se întâmplă deoarece „liderii politici, care ei înșiși sunt persoane cu pufușor pe botișor, de multe ori ezită sau nu doresc să excludă din liste persoanele compromise".

Pentru a obține acest lucru, Igor Boțan le recomandă cetățenilor să exercite prin intermediul mass media presiune asupra politicienilor. De asemenea, în cadrul întâlnirilor din teritoriu cu candidații la funcția de deputat, să le adreseze întrebări directe. „Dacă se va ajunge la nivelul că la întâlnirile cu alegătorii, dintre aceștia se vor găsi persoane capabile să formuleze întrebări coerente vizavi de presupusele probleme pe care le au unii candidați pe liste, cred că va fi un mare succes", a spus Boțan.

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost lansată în noiembrie 2008 și compune șapte organizații neguvernamentale. ICPC a declarat că următoarea provocare va fi realizarea unor profiluri transparente ale viitorului Parlament și Guvern.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T