CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Un grup de poliţişti a descins la postul de televiziune Albasat TV din Nisporeni

Un grup de poliţişti a descins în dimineaţa zilei de miercuri, 25 februarie, la postul de televiziune Albasat TV din Nisporeni şi au insistat să execute un control refuzând să prezinte un mandat de percheziţie sau control la solicitarea directorului studioului Efim Bardan.
Info-Prim Neo, 25 februarie 2009, 17:31

2009-02-25/12:42/ Chisinau (IPN) Moderatoarea TV, Tatiana Pantelei, a declarat pentru Info-Prim Neo că în studiou au descins trei poliţişti, care s-au prezentat ca angajaţi ai Direcţiei misiuni speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Tatiana Pantelei susţine că poliţiştii au refuzat să explice care este temeiul controlului şi au insistat să le fie prezentată toată documentaţia postului TV. Moderatoarea spune că poliţiştii au strigat la angajaţi, i-au alungat din birouri şi i-au ameninţat că îi vor aresta. Ulterior, moderatoarea împreună cu soţul său, Mihai Pantelei, contabilul studioului, au fost duşi la Comisariatul de poliţie Nisporeni, unde bărbatul a fost reţinut timp de o oră .

În acest moment (ora 12.30), cei trei poliţişti se află în biroul directorului studioului, împreună cu directorul şi contabilul. Administraţia postului TV refuză să prezinte actele de contabilitate şi sunt în aşteptarea avocatului.

Solicitat de Info-Prim Neo, şefa Centrului de presă al MAI, Ala Meleca, a declarat că nu cunoaşte despre acest caz, dar a promis că va reveni cu un comentariu mai târziu.

2009-02-25/17:11/ Euronova Media Grup considera ca Albasat TV a fost perchezitionat la comanda PCRM

Chisinau (IPN) Euronova Media Grup, din care face parte Albasat TV din Nisporeni, considera ca perchezitia la redactia postului de televiziune este o comanda politica a Partidului Comunistilor (PCRM) si are legatura cu alegerile parlamentare, transmite Info-Prim Neo.

Intr-un comunicat de presa, Euronova Media Grup declara ca „numai Partidul Comunistilor care controleaza in totalitate ministerul de interne al R. Moldova poate si este in stare sa formeze un comando ad-hoc care sa atace o institutie mass-media fara sa se ingrijeasca de legalitatea actiunii". „Evenimente dintre acestea s-au mai intamplat cu duiumul in cei opt ani de guvernare comunista. Sa ne amintim ca in 2002, la comanda politica a fost inchis postul de radio Vocea Basarabiei, pe atunci cu sediul la Nisporeni", se arata in comunicat.

Potrivit holdingului, cazul care a avut loc la Nisporeni este iesit din comun pentru ca are loc in plina campanie electorala, cand toata lumea este cu ochii pe acest eveniment de maxima importanta pentru soarta R. Moldova. „Atacul asupra postului Albasat TV este o dovada ca autoritatile comuniste simt ca le fuge pamantul de sub picioare. Ele intampina tot mai deschis reticenta electoratului, satul de abuzuri. Isi pierd controlul si sunt gata sa recurga la actiuni de intimidare impotriva mediilor dispuse sa desfasoare dezbateri electorale in conformitate cu normele democratice in materie de jurnalism si nu organizate in surdina cum se procedeaza la institutiile de media controlate de comunisti si de aliatii lor", sustine Euronova Media Grup.

Organizatiile neguvernamentale din domeniu media au condamnat actiunile politiei. Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API), a declarat jurnalistilor ca acest caz constituie inca abuz al politiei indreptat impotriva mass-media. El a facut apel catre ministrul de interne, Gheorghe Papuc, sa investigheze de urgenta aceasta situatie pentru ca, in contextul campaniei electorale, ea se prezinta foarte defavorabila pentru democratia in Moldova. Si expertul Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nicolae Negru, considera ca perchezitia de la Albasat TV are legatura cu campania electorala. „Prin felul acesta autoritatile incearca sa sperie mass-media, care se arata critica la adresa actualei guvernari", sustine Nicolae Negru.

In dimineata zilei de 25 februarie, un grup de politisti au descins la sediul postului de televiziune Albasat TV din Nisporeni anuntand ca se afla intr-o misiune de control. Fara sa prezinte un mandat care sa explice motivele si scopul descinderii si a controlului inopinat, politisti au insistat ca administratia postului sa prezinte acte contabile si alte documente. Contabilul Mihai Pintilie si redactorul prezentator Natalia Pintilie au fost sechestrati timp de cateva ore.

In lipsa unui mandat de legitimare, politistii au perchezitionat redactia, au scos hardurile de la computere. In fata acestui comportament toti angajatii, inclusiv directorul, au parasit la un moment dat sediul, lasand redactia pe responsabilitatea grupului de politisti. Dupa cateva ore de perchezitie, grupul au parasit sediul fara sa prezinte careva concluzii.

MAI nu a comentat, deocamdata, acest caz.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T