CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ghimpu va convoca parlamentul după formarea alianţei de guvernare

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că nu va convoca parlamentul până nu va fi formată alianţa de guvernare. În acelaşi timp, el a atenţionat că aceasta ar trebui să se întâmple până pe 28 decembrie.
Moldova Azi, 3 decembrie 2010, 15:09
Vlad Filat: Sansele reconstituirii AIE sunt foarte mari

Declaraţiile au fost făcute după întrevederea avută vineri, cu premierul Vlad Filat.

Aceasta a fost prima întrevedere a celor doi lideri de partid după alegerile din 28 noiembrie. Discuţiile au avut loc a Reşedinţa de stat, Ghimpu şi Filat fiind însoţiţi de câte doi reprezentanţi ai fiecărui partid.

Mihai Ghimpu s-a arătat optimist în privinţa reconstituirii AIE. "Mergem corect pe drumul pe care l-au construit alegătorii, acordând majoritatea partidelor din actuala alianţă. Am discutat că aceasta este calea pe care trebuie să meargă ambele partide", a spus el, adăugând că "fără AIE Republica Moldova nu are perspective".

El a respins şi ideea constituirii unei coaliţii largi în viitorul parlament, care să includă Partidul Comuniştilor. "Asta ar însemna readucerea la putere a comuniştilor", a spus el. În schimb, el s-a arătat încrezător că Partidul Democrat va alege să formeze o alianţă cu PL şi PLDM, în defavoarea uneia de centru-stânga cu Partidul Comuniştilor.

„Şansele reconstituirii AIE sunt mari", a declarat Vlad Filat, după discuţiile, ce au durat mai bine de o oră. "Este necesar să fie respectată decizia pe care a luat-o cetăţenii la alegeri, astfel că peste 60% dintre aceştia au optat pentru continuarea acţiunilor întreprinse în perioada guvernării actuale", a declarat Filat.

Fiind întrebat despre partajarea funcţiilor, el a declarat că această chestiune nu va fi pusă în discuţie "până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor în baza căreia să funcţioneze alianţa"

El a reiterat că intenţionează să aibă o întrevedere şi cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi chiar în această zi va încerca să-i contacteze, pentru a stabili data şi ora

Amintim că după alegerile din 28 noiembrie PLDM a acumulat 32 de mandate, PDM - 15, PL - 12, iar opoziţia comunistă - 42.

În aceste condiţii, partidelor care formează actuala alianţă de guvernare nu le ajung două voturi pentru alegerea preşedintelui, în timp ce în cazul unei alianţe PDM-PCRM, insuficienţa ar fi de patru voturi din necesarul de 61 pentru a alege şeful statului.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T