CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Consultări PDM şi PCRM: ambele părţi mulţumite

Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor constată lipsa divergenţelor în urma consultărilor avute marţi, 7 decembrie.
Moldova Azi, 7 decembrie 2010, 14:34
Vladimir Voronin: Nu exista divergente mari intre pozitiile PCRM si PDM

Reprezentanţii PDM şi PCRM au discutat circa două ore într-o saltă a hotelului Leogrand, după care atât Marian Lupu cât şi Vladimir Voronin s-a declarat mulţumiţi de dialogul purtat, constatând că au poziţii practic similare referitor la subiectele abordate.

Din discuţiile avute s-a constatat că " în poziţiile şi atitudinea faţă de situaţia creată, divergenţe serioase nu au existat. Este necesar să ne unim eforturile şi să depăşim această criză politică", a declarat Voronin.

Ptorivit lui Votonin, părţile au discutat despre situaţia creată după alegeri, reieşind din raportul de forţe şi de mandate pe care îl are un partid sau altul. "S-a discutat problema necesităţii stringente de a depăşi criza politică", a adăugat Voronin, menţionând însă că cele două formaţiuni nu au semnat nici un document.

"Am avut o rundă de consultări cu reprezentanţii conducerii PCRM, pe care o calific ca una constructivă, o discuţie importantă care s-a axat pe principiile de politică internă şi externă. La nivel de principii şi priorităţi practic nu se constată divergenţe de opinii", a declarat, la rândul său, Marian Lupu.

El a spus că în domeniile politicii interne şi externe cele două formaţiuni au viziuni similare. În domeniul politicii interne - necesitatea de aprofundare a dezvoltării mecanismelor democratice. În domeniul politicii externe - vectorul principal este integrarea europeană, care nu trebuie să vină în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Estul, în primul rând cu Federaţia Rusă.

Totuşi, Lupu a spus că formaţiunea sa va continua discuţiile şi cu Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat, referindu-se la invitaţia lansată marţi de Vlad Filat.

Ce ţine de propunerea PLDM prin reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană privind partajarea principalelor funcţii în stat, astfel ca PDM să-i revină cea de preşedinte, aşa cum era prevăzut şi în urma negocierilor din 2009, Lupu a spus că "nu este nimic nou" şi că nu este tentat să discute cine şi în ce fotoliu se aranjează", dar un mecanism de guvernare "care va asigura partenerilor de coaliţie posibilitatea şi oportunitate de a influenţa cursul de politică internă şi externă".

Oferta PCRM se referă tocmai la principiile care vizează politica internă şi externă şi capacitatea fiecărui partener de a-şi realiza priorităţile din campania electorală, a declarat el.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T