CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Lupu rămâne neutru şi va continua dialogul cu comuniştii

Liderii celor trei partide parlamentare care formează actuala Alianţa pentru Integrare Europeană s-au întâlnit miercuri pentru prima dată după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie pentru a discuta posibilitatea relansării alianţei de guvernare.
Moldova Azi, 8 decembrie 2010, 14:53
Marian Lupu: Ar fi un posibil punct de pornire pentru discutii mai detaliate

După discuţiile care au durat mai bine de două ore, liderul PL, Mihai Ghimpu şi cel al PLDM - Vlad Filat s-au arătat destul de optimişti în posibilitatea reeditării coaliţiei, în timp ce democratul Marian Lupu a spus că rămâne pe poziţie neutră şi va continua şi dialogul cu comuniştii

„Faptul că ne-am aşezat la discuţie trilaterală este un semn bun. Am discutat cum vedem o guvernare durabilă, în favoarea cetăţenilor realizând obiectivul principal integrarea europeană", a declarat Mihai Ghimpu, care şi-a exprimat speranţa ca Republica Moldova să continue reformele democratice şi să fie construit un stat de drept şi democratic în care cetăţeanul să se simtă liber şi în bunăstare.

A fost un dialog constructiv şi cu deschiderea unor perspective reale de contact şi de abordare sistemică a problemelor ce apar în faţa celor trei subiecţi, a menţionat la rândul său prim-vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, răspunzând la întrebările jurnaliştilor în locul lui Ghimpu, care se grăbea la o întrevedere.

Referindu-se la oferta PLDM şi la faptul ca PL să cedeze iniţial funcţia de preşedinte al parlamentului până va fi ales Marian Lupu şef al statului, Hadârcă a spus că a fost luată în calcul această problemă şi "urmează să o studiem şi să vedem care sunt garanţiile suplimentare pentru aceasta".
.
Marian Lupu, mai puţin optimist, a declarat că rămâne neutru, adăugând că nu poate da calificative, nici pozitive, dar nici negative acestei discuţii. El a menţionat că această întrevedere "ar fi un posibil punct de pornire pentru discuţii mai detaliate". „Discuţiile au fost determinate pe alocuri de poziţii comune, fiind fixate şi poziţii ce urmează a fi discutate în continuare", a adăugat el.

Fiind solicitat să comenteze propunerea enunţată marţi de Partidul Liberal Democrat, potrivit căreia democraţilor le revine funcţia de preşedinte al ţării, Lupu a spus că acesta " reprezintă o parte din ceea ce înseamnă o ofertă, dar poate fi considerată ca punct de pornire".

El a mai adăugat că va continua discuţiile, atât cu partenerii din AIE, cât şi cu comuniştii, menţionând că negocierile urmează să se înceapă cât mai repede, deoarece "nu avem o resursă de timp foarte îndelungată"

"Este un pas important în acest proces de negocieri, care putem constata că a început. Nu va fi uşor, dar este necesar", a menţionat la rândul său Vlad Filat. El a calificat discuţiile ca "bune şi constructive".

Referindu-se la faptul că democraţii dialoghează şi cu comuniştii, el a spus că aceştia au participat la discuţiile de azi şi priveşte cu încredere că vor continua negocierile cu partidele din AIE "ca să ajungem la soluţii pentru a asigura guvernarea".

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T