CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PLDM respinge reducerea pragului de alegere a preşedintelui

Liderul Partidului Liberal Democrat Vlad Filat respinge propunerea înaintată luni de PDM de a modifica Constituţia pentru reducerea pragului de alegere a şefului statului de la 61 la 51 de voturi.
Moldova Azi, 14 decembrie 2010, 13:33
Foto: Moldova Azi, © Ion Roşca
Foto: Moldova Azi, © Ion Roşca

Solicitat marţi să comenteze iniţiativa enunţată în ajun de Marian Lupu, Filat a amintit că există şi un proiect al Alianţei pentru Integrare Europeană, semnat inclusiv de Lupu, care prevede alegerea şefului statului în mod direct. El a spus că formaţiunea sa îşi păstrează aceeaşi opţiune.

„Mai avem o iniţiativă - cea a AIE, care prevede alegerea preşedintelui prin vot direct şi Lupu a pus prima semnătură. PLDM are o opţiune clară şi nu va devia de la această opţiune", a declarat Filat.

Referindu-se la declaraţiile liderului PDM potrivit căreia procesul de negocieri ar fi tergiversat de PLDM, Filat a negat acest lucru şi a cerut democraţilor să decidă cu cine doresc să facă alianţă. „Nu există niciun fel de tergiversare. Este un proces firesc, care este şi complicat, având în vedere şi temperatura care există în cadrul acestor discuţii-negocieri. Este evident că PDM trebuie să ia o decizie pe ce cale merge - în realizarea unei coaliţii democratice, pro-europene, sau o coaliţie comunistă. Aici diferenţele sunt enorme", a spus el.

Referindu-se la întrevederea de sâmbătă dintre Lupu şi preşedintele PL Mihai Ghimpu, Vlad Filat a spus că, probabil, aceştia au vrut să-şi coreleze punctele de vedere, dar speră că nu va fi nevoit să negocieze de unul singur împotriva celor două partide. „Probabil au avut nevoie să-şi coreleze punctele de vedere, pentru a avea unul coordonat", a spus Filat, spunând în glumă că s-ar putea la ajunge la negocieri „Partidul Liberal Democrat cu Partidul Democrat Liberal".

Solicitat să comenteze doleanţele liberalilor şi democraţilor ca funcţiile să fie repartizate în mod egal, Filat a declarat că „orice solicitare trebuie să aibă la bază cel puţin raţiunea şi rezultatul votului cetăţenilor". El, însă, a declarat că va continua să discute cu cele două partide pentru a oferi o soluţie pentru alianţa de guvernare.

Amintim că liderul PDM, Marian Lupu, şi-a acuzat luni seara colegii din Partidul Liberal Democrat (PLDM) că fac presiuni asupra formaţiunii sale pentru a o convinge să nu formeze o alianţă cu comuniştii şi că negocierile ar fi tergiversate din cauza acestora. Tot luni, Lupu a lansat, în cadrul unui briefing, un set de propuneri pentru viitoarea alianţă. Printre acestea figurează şi modificarea constituţiei pentru a crea posibilitatea ca preşedintele ţării să fie ales cu majoritate simplă de 51 de voturi, şi nu cu 61, cum este în prezent. O astfel de iniţiativă a fost lansată anterior şi de Partidul Comuniştilor.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Dmxmd, 15 decembrie 2010, 14:18
!!!!!!!!!!VREM AIE2!!!!!!!!!

WWW.TVLIVEMD.BLOGSPOT.COM
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T