CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

De la 1 ianuarie 2011 locuitorii Chişinăului riscă să ţină gunoiul în case.

Asta pentru că 31 decembrie este ultima zi în care deşeurile din Chişinău vor mai putea fi transportate la groapa de gunoi de la Ţânţăreni.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 21 decembrie 2010, 15:27
Vox populi: Cum să nu se plângă oamenii dacă tot gunoiul îl aduc pe capul lor?

Deşi este o problemă care vizează toţi locuitorii capitalei, autorităţile municipale nu au găsit o soluţie optimă de rezolvarea a acesteia.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Publika TV, Tudor Maniv directorul Regiei Autosalubritate Chişinău susţinea că Primăria în colaborare cu Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului lucrează asupra unui document ce ar permite prelungirea depozitării gunoaielor la groapa de la Ţânţăreni.

În repetate rânduri pe parcursul mai multor ani, locuitorii satului Ţânţăreni şi-au manifestat protestul faţă de transportarea gunoiului în groapa care se află la doar 3,5 km distanţă de satul lor. Aceştia susţin că groapa de gunoi este plină, iar suprasaturarea acestea ar duce la fisurarea digului ei de protecţie, sub risc aflându-se satul care ar putea fi inundat de gunoaie.

Solicitat de SSAJ, Alecu Reniţă preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova afirmă că aceasta este o problemă de timp. "Calea de compromis ar fi o înţelegere dintre Chişinău şi Ţânţăreni. Astfel s-ar rezolva anumite probleme, care oricum le au atât unii cât şi alţii." a mai afirmat acesta. Groapa de gunoi de la Ţânţăreni, mai poate fi folosită încă zece ani înainte. Capacitatea de proiect este realizată la 50%-60%, acolo mai este posibilă recepţionarea deşeurilor , susţine acesta.

În timp ce autorităţile încearcă să rezolve anticipat o eventuală problemă chişinăuienii au şi ei părerile lor vizavi de gunoiştea de la Ţânţăreni.

Potrivit direcţiei regiei Autosalubritate, zilnic din Chişinău pleacă peste 15 autospeciale pline cu gunoi. Astfel peste o mie de tone de deşeuri ajung la groapa de gunoi de la Ţânţăreni. Volumul gunoiului care a fost transportat timp de zece ani ar fi umplut un stadion olimpic. Groapa a fost dată în exploatare în anul 1987 dar utilizarea ei a început în anul1990.

Nicolae Vascauţan, Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T