CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldcell şi Orange prejudiciate cu 2,5 mil. lei

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a declanşat trei cauze penale pe faptul accesului neautorizat la serviciile de telecomunicaţii şi spălare de bani.
Moldova Azi, 17 ianuarie 2011, 13:32

Procesele penale au fost intentate în baza plângerilor companiilor „Moldcell" şi „Orange Moldova", potrivit cărora persoane necunoscute au accesat neautorizat serviciile de telecomunicaţii. În rezultatul acţiunilor ilegale, cele două companii de telefonie mobilă au fost prejudiciate de peste 2,5 mil. lei.

Potrivit serviciului de presă al procuraturii generale, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în decursul anilor 2007-2010, persoane neidentificate au creat grupuri criminale organizate, folosind reţeaua Internet, echipament GSM specializat şi cartele SIM, au efectuat convorbiri telefonice internaţionale la preţ de convorbiri în reţeaua GSM Orange Moldova şi GSM Moldcell.

Persoanele achitate plăţile lunare pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă şi Internet, iar bunurile utilizate erau înstrăinate altor persoane fizice şi juridice.

Totodată, pentru a obţine venituri mai mari, de a tăinui natura şi originea ilicită a bunurilor, bănuiţii procurau, din veniturile ilicite, noi echipamente specializate GSM, cartele SIM personalizate şi nepersonalizate, cartele de reîncărcare a conturilor, sisteme informatice, necesa¬re pentru accesarea neautorizată a serviciilor de telecomunicaţii ale operatorilor de telefonie mobilă.

Procuratura Generală în comun cu MAI a efectuat peste 40 de percheziţii la domiciliile persoanelor implicate în comiterea acestor infracţiuni. Au fost audiate peste 50 de persoane şi colectate mostre de înscrisuri de la aproximativ 50 de persoane.

În rezultat, au fost identificate echipamentele GSM, sistemele informatice, cartelele SIM, contractele de prestare servicii şi alte obiecte utilizate la săvârşirea infracţiunii.

Persoanele bănuite de comiterea acestor crime sunt cercetate în stare de libertate. De asemenea, s-a stabilit implicarea în aceste scheme şi a cetăţenilor din alte state.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T