CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

A demarat campania de educatie civica „voTare"

Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM) si Centrul National de Asistenta si Informare a ONG-urilor din Moldova „Contact" lanseaza Campania itineranta de educatie civica „voTare", transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 3 martie 2009, 16:11

2009-03-03/13:53/ Chisinau (IPN) Campania „voTare" se desfasoara in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" si face parte din proiectul „Campanie de educatie civica". Scopul proiectului este de a spori nivelul de intelegere a procesului electoral de catre cetatenii R. Moldova, cat si de stimulare a participarii acestora in cadrul alegerilor parlamentare 2009, se spune intr-un comunicat al organizatorilor.

Campania incepe la 3 martie 2009 in raioanele Sangerei si Orhei, continuand ulterior in toate cele 32 de raioane ale republicii, inclusiv in UTA Gagauz-Yeri. Campania va dura 25 de zile si are caracter nepartizan si impartial.

In campania itineranta vor fi mobilizate sase microbuze care vor circula concomitent in localitatile rurale pentru a oferi cetatenilor informatii si invitatii la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Peste 180 de voluntari instruiti anterior vor distribui materiale informationale, educationale si promotionale cetatenilor, produse de asociatiile membre ale Coalitiei 2009 (pliante, calendare, postere etc). Ei vor discuta cu locuitorii din comunitatile rurale de la usa la usa pentru ai incuraja sa participe la vot, vor explica procedura de vot si importanta participarii la alegerile parlamentare. De asemenea, voluntarii vor afisa postere informationale si promotionale in locurile publice (panouri, magazine, etc.) si vor plasa pavilioane mobile in centrele raionale, unde vor distribui materialele.

Proiectul „Campania de Educatie Civica" este finantat de catre Reprezentanta din Moldova a Fundatiei Eurasia din resurse financiare acordate de Agentia Suedeza pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala (Sida/Asdi), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si de Fondul National pentru Democratie (National Endowment for Democracy) din SUA.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Spartac, 4 martie 2009, 18:14
„Statele dezvoltate ar trebui să fie responsabile de stoparea procesului de încălzire globală”.

Cu acest generic se va desfăşura un program de acţiuni organizate de ONU. Clubul de dezbateri din Liceul „Gaudeamus” va organiza în luna martie o dezbatere publică cu moţiunea „Oamenii ar trebui să întreprindă măsuri pentru prevenirea procesului de încălzire globală”.

Liceenii s-au implicat activ în activităţile propuse în lunile septembrie – decembrie 2008, realizând un şir de proiecte menite să sensibilizeze opinia publică despre problemele ecologie şi în special schimbarea de climă.

La începutul anului 2009 au fost anunţate pe site ONU în colaborare cu programul Global Debates condiţiile celei de-a doua etapă, http://www.thepeoplespeak.org/activities/globaldebates.html unde vor fi organizate de asemenea mai multe activităţi.

Credem că statele dezvoltate sunt obligate să investească mai mult pentru prevenirea procesului de încălzire globală, deoarece mai mult consuma din natura şi ar trebui sa demonstreze o mai mare responsabilitate pentru soluţionarea problemelor ecologice.

Liceenii clubului de dezbateri vor organiza o dezbatere publica la 11 martie 2009 la ora 14.00, unde va fi prezentat un proiect de soluţionare a procesului încălzirii globale, scrierea de foto eseuri, elaborarea de proiecte, articole publicate în mijloacele mass-media, expedierea unor demersuri către aleşii poporului, crearea de video filme PSA, video jocuri, crearea unor site-uri, blog-uri, proiecte de lecţii, întâlniri cu persoane-resursă etc.

Toate aceste acţiuni sunt menite pentru a activiza tinerii şi de a sensibiliza atenţia guvernelor, pentru a întreprinde măsuri spre a avea o altă atitudine faţă de sine şi faţă de natură, faţă de climă şi în genere faţă de valorile umane şi cele naturale. Rezultatele etapei I le puteţi vedea pe site:
http://www.thepeoplespeak.org/activities/global-debates/total-points-fall-2008.html
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T