CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

"Foaie verde lobodă", sau declaraţiile pe venit ale demnitarilor

Chiar dacă au avut la dispoziţie timp berechet pentru a-şi face publică averea, cu patru zile înainte de expirarea termenului legal rezervat acestei proceduri doar 20 de demnitari şi-au depus declaraţiile pe venit.
Moldova Azi, 26 ianuarie 2011, 11:31
Deputatul PCRM, Vadim Mişin, critică legislaţia cu privire la veniturile funcţionarilor

Printre aceştia sunt trei miniştri (ministrul Finanţelor, ministrul Economiei şi ministrul Tineretului şi Sportului), doi procurori, şapte judecători şi opt primari.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice vede în asta o încercare a noilor demnitari de a-şi tăinui adevăratele proprietăţi şi venituri. Ea crede că lentoarea cu care demnitarii îşi scot la iveală averile este şi o dovadă a legislaţiei favorabile abuzurilor, pe care vechii guvernanţi au elaborat-o, iar noii nu sunt gata să o modifice. „Eu nu văd să existe o voinţă reală din partea guvernanţilor de a combate corupţia", crede Cornelia Cozonac.

Motivul invocat cel mai des de cei ce nu şi-au făcut încă publice averile este că mai au timp pentru asta. Opoziţia comunistă, aflată la guvernare atunci când s-a elaborat legislaţia cu privire la declaraţiile pe venit ale demnitarilor, recunoaşte că în felul în care funcţionează în prezent acest mecanism, cetăţenii nu pot să afle care sunt sursele reale de venit ale demnitarilor.

Potrivit deputatului PCRM, Vadim Mişin, declaraţiile pe venit, în forma în care există astăzi, sunt "foaie verde lobodă". "Declaraţia poate fi funcţională doar atunci când sunt introduse atât veniturile, cât şi cheltuielile. (...) La noi veniturile sunt introduse, iar cheltuielile - nu. Sistema declaraţiilor pe venit în Moldova este imperfectă şi nu duce la nimic bun", ne-a declarat Vadim Mişin.

Nici un demnitar moldovean nu a fost sancţionat până acum în vreun fel pentru eschivarea de la declararea veniturilor. Deşi legea prevede o amendă în valoare de la 200 până la 1000 de unităţi convenţionale pentru asta, o astfel de amendă nu a fost plătită încă de nimeni. Toate dosarele deschise în instanţele de judecată pe faptul eschivării de la declararea veniturilor au fost clasate.

Cu toate că există proiecte de legi de armonizare a legislației înaintate de Procuratura Anticorupție și CCCEC, precum și propuneri înaintate de ONG-uri în acest sens, acestea nu au fost discutate în Parlament.

Cornelia Cozonac explică acest lucru prin faptul că pentru guvernare armonizarea legislației nu este o prioritate.

 

Denis Zavorotnîi, Şcoala de Studii Avansate în JurnalismComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T