CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Experţii ruşi au inspectat depozitele de la Cobasna

Faptul că experţii ruşi sunt de părere că muniţiile ruseşti din regiunea transnistreană sunt păstrate în condiţii optime nu scuteşte Rusia de obligaţia de a-şi retrage prezenţa militară din Republica Moldova, susţine premierul Vlad Filat.
Moldova Azi, 28 ianuarie 2011, 14:09
Vlad Filat: Retragerea trupelor ruse este o cerinţă firească care reiese din statutul nostru de ţară independentă

Ministerul rus de Externe a anunţat într-un comunicat plasat pe site-ul instituţiei că sistemul actual de depozitare a muniţiilor din depozitul de la Cobasna "asigură păstrarea lor în siguranţă". Potrivit MAE de la Moscova, un grup de experţi ruşi şi ucraineni au inspectat recent acest depozit şi au ajuns la concluzia că condiţiile de depozitare "asigură păstrarea în siguranţă" a muniţiilor.

Experţii au vizitat depozitele, în calitate de participanţi la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, din care fac parte atât Rusia, cât şi Ucraina.

Solicitat să comenteze acest anunţ al MAE rus, premierul Vlad Filat a declarat că starea depozitului de la Cobasna nu scuteşte Rusia de obligaţia de a-şi respecta angajamentele internaţionale de retragere a trupelor şi muniţiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament asupra căruia Chişinăul va continua să insiste.

"Este o cerinţă firească care reiese din statutul nostru de ţară independentă, suverană, neutră şi din obligaţiile care reies, inclusiv prin prisma angajamentelor internaţionale, de a fi retrase aceste muniţii şi tot ce ţine de prezenţa militară rusă", a declarat Vlad Filat.

Rusia s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 să-şi retragă complet trupele şi armamentul din Transnistria, ceea nu s-a întâmplat până în prezent, invocându-se diverse pretexte legate de securitatea muniţiilor şi stabilitatea din zonă. Moscova menţine în continuare în Transnistria un contingent redus, de aproximativ 1500 de militari, în cadrul Grupului operativ de trupe ruse, militari care asigură şi Misiunea de pacificare de pe Nistru.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T